»Hladen želodec«

V TKM (tradicionalni kitajski medicini) pomeni notranje neravnovesje, ko je prebavni ogenj oslabljen.
Ko je želodec »hladen« trpi celo telo, ker je funkcionalni sklop vranica-slinavka/želodec odgovoren za preoblikovanje vsega, kar pojemo v energijo in kri.
Zakaj ima toliko ljudi »hladen« želodec (sploh ob koncu poletja)?
Razvije se lahko zaradi:
- – uživanja preveč hladne hrane in pijač
- – uživanja preveč surove hrane
- – preskakovanja obrokov
- – pretirane zaskrbljenosti ...
Želodec ob zaužitju mrzlih tekočin ali hrane le-to najprej ogreje s toploto iz spodnjega dela trebuha.
To povzroči slabšo cirkulacijo in hlajenje pod pasom.
SAMOPOMOČ
1. pijemo po požirkih VROČO VODO
Preprost, ampak zelo UČINKOVIT nasvet je, da pijemo skozi cel dan po požirkih vodo na temperaturi kot za čaj.
Vroča voda nas v notranjosti greje.
Sploh je priporočljivo piti vodo na temperaturi kot za čaj po požirkih po obroku, ker tako spodbudimo tudi prebavo (odlično vplivamo na prebavni ogenj).
2. V PREHRANO lahko vključimo malo PIKANTNIH ZAČIMB, ki grejejo: kurkuma, ingver …
3. SAMOMASAŽA TREBUHA
Najbolj je priporočljiva takšna samomasaža, kot večerni ritual.
1. PRITISK NAVZDOL PO SREDINI TREBUHA
Eno dlan položimo na drugo in nežno potiskamo po sredini od zgornjega dela trebuha navzdol.
2. POTISKANJE S PESTMI navzdol od REBER proti medenici.
3. AKTIVACIJA pasnega meridiana – Dai Mai
S pestmi pritiskamo od boka proti sredini trebuha.
Izredni meridian Dai Mai zlasti vpliva na funkcionalni sklop jetra/žolčnik.
Vsak korak ponovimo od 50 – 100 krat.
S takim ritualom ogrejemo jedrni del telesa in podpremo razstrupljanje med spanjem.
Vse dobro!
Duša Štefanec
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji