Jabolčni kolač z lešniki
Ta kolač sem pekla kar nekajkrat zaporedoma in sem skoraj porabila zalogo lanskih jabolk. Jabolk verjetno med vsemi sadeži največ pojem, se kar držim pregovora, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.
POTREBUJEMO (za tortni model premera 20 cm):
- približno 3 jabolka
- 1 dl riževega mleka
- 3-4 žlice javorjevega sirupa
- 300 g mletih lešnikov
- 1 žličko mletih semen indijskega trpotca
- ½ žličke sode bikarbone
- pest celih lešnikov (za okrasitev kolača)
Čokoladni premaz:
- 1 avokado
- 3 žlice javorjevega sirupa (po okusu lahko več)
- 2 žlici kakava (po okusu lahko več – kakav se lahko nadomesti s fino mleto rožičevo moko)
Ali se za premaz uporabi stopljeno temno čokolado.
PRIPRAVA:
Pečico segrejemo na 180º C.
Iz dveh jabolk naredimo jabolčno čežano (jabolki očistimo, narežemo na manjše koščke ter ju kuhamo, da se zmehčata). Zmiksamo ju v večji posodi z riževim mlekom ter javorjevim sirupom. Dodamo mlete lešnike, mleta semena indijskega trpotca in sodo bikarbono. Vse dobro premešamo.
Tretjo jabolko očistimo in narežemo na manjše koščke (ga sesekljamo).
Model za kolač namažemo s kokosovim oljem ter na dnu razporedimo koščke jabolk. S pripravljeno maso zapolnimo model. Kolač pečemo približno 30 minut oziroma toliko časa, da nekoliko porjavi. Ko je pečen, ga obvezno pustimo v modelu, da se ohladi!
Za čokoladni premaz spasiramo olupljen avokado, dodamo mu 3 žlice javorjevega sirupa in 2 žlici kakava (lahko tudi več, odvisno od tega, kako intenzivno barvo in okus želimo) ter vse dobro premešamo. Z dobljeno kremo premažemo ohlajeni kolač in ga okrasimo z narezanimi celimi lešniki.
Veselo sladkane.
Vse lepo!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji