Kombinacija živil po TKM

Se tudi tebi dogaja, da neprestano nekaj grickaš? Malo sladkega, nato slanega, pa spet sladkega, … Ko te ves čas spremlja tisti občutek, ko bi še čisto malo. Še čisto, čisto malo, … Rešitev je v pravilnem kombiniranju živil in kdaj katero uživamo.
Prej sem preko celega dneva nekaj jedla, pa nikoli nisem bila popolnoma sita. Vedno bi še kaj. Prehrana po TKM (tradicionalni kitajski medicini) temelji na 5 okusih, ki hranijo 5 polnih organov in 5 votlih organov. Kisel okus krepi jetra in žolčnik, grenek srce in tanko črevo, sladek vranico, trebušno slinavko in želodec, pikanten pljuča in debelo črevo ter slani ledvice in sečni mehur. Ob pravilnem kombiniranju živil so vsi okusi uravnoteženi. Tak obrok nam da energijo za 3-4 ure. Najboljše pa je, da vmes ne čutimo želje po hrani.
Ob nepravilno sestavljenem obroku nastane preveč kisline. Ta deluje na vranico in trebušno slinavko in posledično željo po sladkem. Višek sladkorja pa obremeni ledvice in povzroči željo po slanem prigrizku. In zgodba se čez kako uro ponovi. Začaran krog oz. destruktivni cikel.
Kombinacija živil po TKM
ŽIVILA | PRIPOROČLJIVO | NE! |
MESO, RIBE, JAJCA |
|
|
STROČNICE |
|
|
MLEKO, MLEČNI IZDELKI |
| |
ŽITA, IZDELKI IZ ŽIT |
| |
SADJE |
|
|
Pri prehrani je poleg pravilnega združevanja živil pomembno, da v obroku čim manj mešamo različne vrste mok, olja, zelenjave, stročnic, … ter da naš jedilnik temelji na raznovrstni sezonski hrani.
P.S.: O tem, kdaj je optimalna prebavljivost katere izmed skupin živil glede na bioritem organov, pa več v prihodnjih objavah.
Vse lepo!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji