Korenje

Vsebuje veliko vitaminov in rudninskih snovi, ki ugodno vplivajo na delovanje živčevja. Je bogat vir beta-karotina (provitamina A), ki je znan po antioksidativnem učinku. Pomanjkanje beta-karotina lahko poveča dovzetnost za različne infekcije, predvsem za prehladna obolenja.
Od rudnin vsebuje veliko kalija, kalcija, fosforja, ter železa in bakra (ki sta zelo pomembna za kri). Med vitamini prevladujejo: E, K, C in B1, B2, B6.
Korenje razstruplja, ureja prebavo, širi krvne žile in znižuje raven holesterola. Pomembno je, da uživamo le ekološko pridelano, saj lahko, zaradi preobilnega gnojenja, vsebuje velike količine nitratov.
Lastnosti živila po kitajski tradicionalni medicini
Živila | Okus | Učinek |
Korenje | Sladko in rahlo slano | Krepi življenjsko moč, kri in ureja prebavo |
Hranilne vrednosti: korenje, surovo
Hranilne vrednosti | |
Količina na 100g živila | |
Energija (kcal) | 41 kcal |
Maščobe skupaj | 0.24 g |
Holesterol | 0 mg |
Ogljikovi hidrati skupaj | 9.58 g |
Beljakovine | 0.93 g |
Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): http://www.zazdravje.net/aktualno.asp?novica=332
(3): http://www.cenim.se/hranilne-vrednosti.php?id=2751
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji