Leča
Leča je lahko prebavljiva stročnica, bogata s fosforjem, kalcijem, kalijem in cinkom. Vsebuje obilo folne kisline, železa, bakra in topnih vlaknin ter približno tretjino najpomembnejših esencialnih aminokislin. Lupina je bogata z ogljikovimi hidrati, zato so jedi narejene iz nje, zelo nasitne. Gre za sestavljene ogljikove hidrate, ki prehajajo v kri počasneje in ustrezajo tudi ljudem z motnjami presnove sladkorja in tistim, ki hujšajo.
Leča uravnava prebavo in krepi želodec.
Priporočljiva je za odpravljanje slabokrvnosti, zaradi velike vsebnosti železa. Dviguje energijski potencial in zmogljivost; v času starega Egipta in Babilona je bila cenjena kot afrodiziak.
Rdečo, črno, zeleno ali rjavo lečo lahko dodamo k solatam, juham, naredimo iz nje polpete, namaze ali pire. Pri njeni pripravi je zelo pomembno namakanje (o tem si več preberite tukaj).
Lastnosti živila po kitajski tradicionalni medicini
Živila | Okus | Učinek |
Leča (rdeča) | Sladka | Krepi vitalno energijo ledvic in srca |
Leča (zelena) | Sladka | Krepi kri in življenjsko moč |
HRANILNE VREDNOSTI: Leča, surova
Količina na 100g živila | |
Energija (kcal) | 353 kcal |
Maščobe skupaj | 1.06 g |
Holesterol | 0 mg |
Ogljikovi hidrati skupaj | 60.08 g |
Beljakovine | 25.8 g |
Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): http://www.cenim.se/hranilne-vrednosti.php?id=4713
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji