Lečin »sirček«

Lečin  »sirček«

Ni čisto pravi sirček, je pa zelo okusen. 
Hvaležnost in spoštovanje do hrane je po mojem mnenju osnova zdravega življenjskega sloga. Ko ti ni samoumevno, da si pripraviš nekaj tako okusnega, nekaj kar ti bo dalo toliko energije. 
Potem ti priprava obrokov postane neke vrste meditacija in užitek. Na recepte začneš gledati v drugačni luči. Lahkotno in brez strahu, da ne bi uspelo. 
Vedno poudarjam, da so recepti, ki jih objavljam, kombinacije živil, ki jih s svojim znanjem sestavim tako, da so najlažje prebavljive. So pa zgolj ideje, ki si jih vi lahko prilagodite po svoje, da bodo za vas tista prava simfonija okusov.

SESTAVINE:

  • 2,5 dl vode
  • 3 žličke želirnega sredstva agar agar
  • 250 g kuhane leče
  • 100 g mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo, nato pa jih damo za nekaj minut v vrelo vodo in olupimo)
  • 2 žlici tapiokine moke
  • 3 žlice kvasnega posipa
  • ščepec soli
  • lahko dodamo še ščepec začimbe po izbiri (jaz sem dodala rdečo papriko v prahu)

za model premera 20 cm 

PRIPRAVA

V manjši količini vode (2–3 žlice) stopimo agar agar (zelo pomembna je njegova kakovost, da dobro zgosti, meni je najboljši od Leckers). Preostalo vodo zavremo in vanjo primešamo stopljeni agar agar ter med nenehnim mešanjem kuhamo na zmernem ognju še 2 minuti. Nato ga pustimo 15 minut, da se nekoliko ohladi in zgosti.

V mešalniku (blenderju) dobro pretlačimo agar agar, kuhano lečo, olupljene in namočene mandlje, tapiokino moko, kvasni posip, sol in začimbo po izbiri. Po potrebi dodamo še malo vode. Ko dobimo homogeno zmes, jo prelijemo v lonec in med nenehnim mešanjem kuhamo, da se zgosti (kot bi kuhali polento). Ko je dovolj gosta, jo prelijemo v tortni model (ali kateri drugi model) in pustimo na hladnem nekaj ur (najbolje čez noč), da "sir" postane dovolj trd (dobimo podobno teksturo kot pri mladem - pol trdem siru).

Lahko ga dodamo v sendviče, na solate itd. 

Dober tek.

Vse lepo in dobro!
x Duša

Komentarji