Mandljev sir s kurkumo

Mandljev sir s  kurkumo

"Sirček", ki je noro okusen in pride odlično na solatah ali s krekerjemi, bombetkami, tako za dopoldansko ali popoldansko malico ... Jaz ga obožujem.

SESTAVINE (za model premera 17 cm):

  • 3 žličke agar agarja
  • 2,5 dl vode
  • 200 g mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo, nato pa jih damo za nekaj minut v vrelo vodo in olupimo)
  • 2 žlici tapiokine moke
  • solimo po okusu
  • ½ žličke mlete kurkume (po želji in okusu lahko več)
  • 3 žlice kvasnega posipa (po želji in okusu lahko več)


PRIPRAVA:

V manjši količini vode (3–4 žlice) stopimo agar agar (zelo pomembna je njegova kakovost, da dobro zgosti). Preostalo vodo zavremo in vanjo primešamo stopljeni agar agar ter med nenehnim mešanjem kuhamo na zmernem ognju še 2 minuti. Nato ga pustimo nekaj minut, da se nekoliko ohladi in zgosti.

V mešalniku (blenderju) dobro pretlačimo agar agar, olupljene in namočene mandlje, tapiokino moko, sol in kurkumo. Ko dobimo homogeno zmes, jo prelijemo v lonec in med nenehnim mešanjem kuhamo na zmernem ognju, da se zgosti (kot bi kuhali polento). Ko je dovolj gosta, ugasnemo štedilnik, dodamo kvasni posip ter vse dobro premešamo. Dobljeno zmes prelijemo v model.

Mandljev sir pustimo na hladnem nekaj ur (najbolje čez noč v hladilniku), da se strdi. Dodamo ga lahko zraven solat, s krekerji … »Sir« pride približno kot običajni poltrdi sir, da je bolj kompakten še lahko po želji dodamo malo več agar agarja.

Dober tek!
Vse lepo in dobro!
x Duša

Recept sem za vas pripravila Duša Štefanec, avtorica knjige Temeljna načela prehranjevanja po TKM (tradicionalni kitajski medicini).

V knjigi najdete nasvete in znanje, kako s prehranjevanjem vzdržujemo:

  • optimalno počutje,
  • vitkost in
  • vitalnost. 

Več TUKAJ: https://svojpotencial.si/trgovina/knjizica-temeljna-nacela-prehranjevanja-po-tkm/.

O MENI:


 

Komentarji