Naj kombinacije za sladki zajtrk

Naj kombinacije za sladki zajtrk

Zajtrk je moj najljubši obrok, saj si lahko brez "slabe vesti" privoščim kaj sladkega, seveda ob pravilni kombinaciji živil. Sladek okus, po kitajski tradicionalni medicini, podpira trebušno slinavko, ki z izločanjem inzulina uravnava sladkor v krvi. Tako so sladkorji najbolje prebavljivi v času njenega maksimalnega delovanja (med 9:00 in 11:00).

Združevanje živil je bistveno, saj pospeši prebavo in razgradnjo hrane. To pomeni, da se v telesu ne nabira neprebavljena hrana, ki se posledično spremeni v maščobne celice. Prav tako pa si s pravilno kombinacijo zagotovimo energijo do naslednjega obroka in maksimalen izkoristek živil.

Naj kombinacije za sladki zajtrk

Iz vsakega kvadratka si izberemo po eno živilo in si pripravimo energijski in lahko prebavljiv zajtrk.

1 2 3

PROSENA KAŠA

AJDOVA KAŠA

KORUZNI ZDROB

RIŽ

AMARANT

MANDLJI

OREHI

INDIJSKI OREŠČKI

BRAZILSKI OREŠČKI

BUČNA SEMENA

SONČNIČNA SEMENA

SEZAM

VRSTA SADJA PO ŽELJI

Živilo iz prvega kvadrata skuhamo v vodi (tako kot prikazuje spodnja tabela) in dodamo izbrano živilo iz drugega in tretjega kvadrata. Po želji lahko za okus dodamo še kakav. A je lahko bolj preprosto? Poskusite.

ŽIVILO ČAS KUHANJA (min) RAZMERJE (žito/voda)
Proso 20 1:2
Ajda 25-30 1:2,5
Riž čas kuhanja, ki ga navaja proizvajalec 1:2-3
Amarant 15 1:2
Koruzni zdrob 15 1:3

Vse lepo!
x Duša

Viri:
(1):
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
McKeith G. Si to, kar ješ
(3):
http://www.zazdravje.net/  

P.S. V naslednjih objavah pa še več o pravilnem združevanju živil, ki je ključno v prehrani.


Komentarji