Naj kombinacije za sladki zajtrk

Zajtrk je moj najljubši obrok, saj si lahko brez "slabe vesti" privoščim kaj sladkega, seveda ob pravilni kombinaciji živil. Sladek okus, po kitajski tradicionalni medicini, podpira trebušno slinavko, ki z izločanjem inzulina uravnava sladkor v krvi. Tako so sladkorji najbolje prebavljivi v času njenega maksimalnega delovanja (med 9:00 in 11:00).
Združevanje živil je bistveno, saj pospeši prebavo in razgradnjo hrane. To pomeni, da se v telesu ne nabira neprebavljena hrana, ki se posledično spremeni v maščobne celice. Prav tako pa si s pravilno kombinacijo zagotovimo energijo do naslednjega obroka in maksimalen izkoristek živil.
Naj kombinacije za sladki zajtrk
Iz vsakega kvadratka si izberemo po eno živilo in si pripravimo energijski in lahko prebavljiv zajtrk.
1 | 2 | 3 |
PROSENA KAŠA AJDOVA KAŠA KORUZNI ZDROB RIŽ AMARANT | MANDLJI OREHI INDIJSKI OREŠČKI BRAZILSKI OREŠČKI BUČNA SEMENA SONČNIČNA SEMENA SEZAM | VRSTA SADJA PO ŽELJI |
Živilo iz prvega kvadrata skuhamo v vodi (tako kot prikazuje spodnja tabela) in dodamo izbrano živilo iz drugega in tretjega kvadrata. Po želji lahko za okus dodamo še kakav. A je lahko bolj preprosto? Poskusite.
ŽIVILO | ČAS KUHANJA (min) | RAZMERJE (žito/voda) |
Proso | 20 | 1:2 |
Ajda | 25-30 | 1:2,5 |
Riž | čas kuhanja, ki ga navaja proizvajalec | 1:2-3 |
Amarant | 15 | 1:2 |
Koruzni zdrob | 15 | 1:3 |
Vse lepo!
x Duša
Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): McKeith G. Si to, kar ješ
(3): http://www.zazdravje.net/
P.S. V naslednjih objavah pa še več o pravilnem združevanju živil, ki je ključno v prehrani.
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji