Novoletni puding
V prehranjevanju, tako kot tudi v življenju, je pomembno, da ohranjamo ravnovesje. Zato prepovedi in odrekanje običajno ne učinkuje.
Ker smo v prazničnem času verjetno vsi naredili kakšno "napako", sem pripravila puding, ki je odličen za obnovo črevesne in želodčne sluznice.
Glavna sestavina tega pudinga je gostilo kuzu – to je škrob, ki se pridobiva iz divje rasteče korenine japonske gorske rastline. Sluz, ki nastane kadar kuzu pomešamo z vodo in zavremo, naredi zaščito tako za želodčno, kot tudi črevesno sluznico.
POTREBUJEMO:
- približno 50 g datljev
- 2 dl vode
- 1 žličko kuzuja
- približno 4 žlice kuhane prosene kaše
- po okusu dodam fino mleto rožičevo moko (lahko pa rožičevo moko tudi izpustimo)
- 2 žlici mletih lešnikov ali mandljev (po okusu lahko dodamo več)
PRIPRAVA:
Datlje za nekaj ur ali čez noč namočimo v 2 dl vode. V vodi (v kateri smo namakali datlje) zmešamo žličko kuzuja (so bele grudice) - dobimo belo tekočino. Tekočino segrevamo na zmernem ognju in ves čas mešamo, da zavre in se zgosti.
Gosti zmesi vode in kuzuja dodamo datlje, kuhano proseno kašo in po želji fino mleto rožičevo moko ter vse zmiksamo s paličnim mešalnikom v homogeno kremo.
Če želimo, da je sladica hrustljava, dodamo še mlete lešnike ali mandlje. Tak puding je primerno uživati v dopoldanskem času.
Prijetno sladkanje.
Vse lepo in dobro!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji