Optimalna prebava

Optimalna prebava

Vranica-slinavka in želodec sta po TKM (tradicionalni kitajski medicini) partnerska organa, povezana z elementom zemlja.
Tako kot je v naravi pridelek odvisen od kakovosti zemlje, je tudi v našem telesu povezava med vranico in počutjem ter produktivnostjo čez dan.
Pa ne samo to, obremenjenost vranice je lahko eden glavnih vzrokov za povečanje telesne teže.

V TKM velja izraz: »Vranica ni dobro hranjena«.

Sistem vranice-slinavke/želodca lahko dolgoročno zelo obremenjuje ZASTAJANJE HRANE (ko hrana ostaja v želodcu dlje, kot je optimalen čas prebave).

Na to zelo vpliva:

– KDAJ imamo obroke tekom dneva,

- KAKO so količinsko razporejeni obroki čez dan,

- KATERA ŽIVILA kombiniramo v posameznih obrokih.

Prebava glede na naš bioritem ni enaka skozi ves dan, prav tako ni enaka absorpcija.

Kar tudi znanost potrjuje s cirkadianim ritmom.

Kako lahko podpremo prebavo?

VROČA VODA

Preprost, ampak zelo učinkovit trik za pospešitev prebave je, da po obroku spijemo po požirkih kozarec vode na temperaturi kot za čaj. 

MASAŽA ABDOMINALNEGA PREDELA

Po obroku spodbudimo prebavo s samomasažo abdominalnega predela (predela trebuha).

Z nežnimi pritiski s prsti krožimo okoli popka v smeri urinega kazalca (ponovimo nekajkrat). Takšna samomasaža je odlična za stimulacijo prebavnega sistema. 

Z VIDIKA OPTIMALNE PREBAVE je pomembno:

  • da imamo skromno večerjo,
  • da nikoli ne preskočimo zajtrka (če zjutraj nismo lačni, je verjetno v procesu prebave večerja, ki je stagnirala celo noč v želodcu – to pa lahko zelo obremeni celo telo, še posebej funkcionalni sistem jetra/žolčnik),
  • izogibajmo se vnosu močno sladkega okusa po slanem obroku (vsaj 2 uri po slanem obroku ni priporočljivo uživati močno sladkega okusa – močno sladkih živil (pod to uvrščamo tudi – kavo s sladkorjem, sladke pijače …),
  • izogibajmo se pojedavanju oziroma stalnemu grickanju, ki lahko obremenjuje vranico in povzroča zastajanje hrane v želodcu,
  • izogibajmo se uživanju mrzlih živil iz hladilnika in ohlajenih pijač,
  • hrano dobro prežvečimo – saj to zmanjša obremenjenost prebavnega sistema,
  • ne uživajmo močno sladkega okusa v popoldanskem času …

Več o podpori prebavi pa v tečaju Prehranjevanje po TKM.

Vse dobro!

Duša Štefanec

Komentarji