Pikanten okus

Pikanten  okus

Po TKM je jesen povezana s sistemom pljuča – debelo črevo, ki »nadzoruje« kožo.
Pljuča so tesno povezana s črevesjem in če le to ni v dobrem stanju, energije ne steče dobro navzgor, posledično pa lahko pride do težav s pljuči.
Zato je zelo pomembno, da je optimalna prebava, da ni stagnacije hrane v želodcu in črevesju.    

Kar podpira pljuča, podpira tudi debelo črevo in kožo ter nam pomaga opustiti tisto, kar nam ne služi več.

OKUS: PIKANTEN

Pikanten okus potisne energijo navzven in navzgor ter pospeši prebavo. V ta namen je priporočljivo dodajati živila, ki so blago pikantna (mandlji, ... – mandlje je priporočljivo namakati in olupiti).

PETERŠILJ 

Sveži peteršilj (prav tako tudi baziliko) je priporočljivo dodati ob koncu termične obdelave jedi. Ob dolgem kuhanju postaneta močno grenka, kar lahko vpliva na presežek grenkobe in izsušenost, posledično pa negativno vpliva na funkcionalni sklop pljuč.

MED

Vranica je "mama" pljuč – zato moramo imeti za optimalno delovanje pljuč močan prebavni sistem.

Med podpira delovanje želodca, tonificira Qi, vlaži pljuča in tako lajša kašelj, hkrati pa vlaži tudi črevesje ter spodbuja lažje izločanje.

INGVER

Ingver podpira tako sistem vranice kot tudi pljuč. Po naravi je topel, po okusu pikanten. Ingver ogreje sredino telesa – krepi prekrvavitev v prebavilih. Pomaga pri kašlju, rahlja sluz in odvaja vlago. 

Tako kot pri vseh živilih (še posebej pri tistih z izrazitim okusom) je pomembna zmernost.

Ingverja in drugih močno pikantnih začimb ni priporočljivo uživati zvečer.

Vse dobro!

Duša Štefanec

Komentarji