Prehrana na počitnicah

Mislim, da so počitnice najlepši del v letu, ko se sprostimo in si napolnimo baterije za nove izzive. Da pa nam tega ne bi preprečili zaprtje, napihnjenost in druge prebavne težave, je tukaj nekaj mojih nasvetov.
Načrtovanje prehrane
Na potovanjih oz. počitnicah je zelo pomembno, da hrana v večji meri ostane podobna naši vsakodnevni prehrani. Velike spremembe lahko motijo naravno ravnovesje dobrih bakterij v našem črevesju, posledično pa lahko povzročijo različne prebavne motnje. Najlažje se temu izognemo tako, da prej vsaj malo načrtujemo, kaj bomo jedli, se pozanimamo kakšno imajo ponudbo v restavracijah, trgovinah, … Ko prispemo na cilj si lahko naredimo zalogo sadja, oreščkov in semen, ki so bogati z vlakninami, zdravimi maščobami in beljakovinami ter jih ni potrebno hraniti v hladilniku. Jaz imam vedno na zalogi zdrave prigrizke, če slučajno postanem kdaj na poti lačna, ker vem, da lačna sem ful drugačna.
Prebava
Če nas na počitnicah običajno spremljajo prebavne težave, kot so zaprtje, driska, napihnjenost in vetrovi, si lahko pomagamo s preventivnim jemanjem probiotikov (so živi mikroorganizmi) in prebiotikov (ki pospešujejo rast, razmnoževanje in aktivnost teh koristnih mikroorganizmov). Ti namreč krepijo črevesno floro in s tem omogočijo optimalno delovanje prebavil, hkrati pa tako povečamo tudi odpornost telesa.
Gibanje
Kljub temu, da smo na počitnicah, je gibanje zelo pomemben dejavnik za ohranjanje in stimuliranje zdrave prebave ter splošno dobro počutje. Raziskovanje mesta in okolice peš ali s kolesom, plavanje, ples, … vse to so odlični načini za zabavo, hkrati pa tudi za rekreacijo.
Želim vam nepozabne počitnice.
Vse lepo!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji