Presna kokosova torta
Torta, ki ima vse, kar obožujemo ženske. Je sladka, lahka, mamljivo zgleda in je guilt-free. Posladkajmo se z najboljšim.
Potrebujemo (za model premera 36 cm):
Testo (osnova):
2 skodelici (300 g) mletih mandljev
1 skodelico (100 g) kokosovih kosmičev (mleti kokos)
1 skodelico (140 g) izkoščičenih dateljnov, ki jih predhodno za 30 min namočimo v skodelico vroče vode, da se zmehčajo
ščepec vanilje ali vanilijevega sladkorja
ščepec soli
Masa:
4 skodelice (600 g) oluščenih mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se bodo zmehčali) namesto mandljev lahko uporabite indijske ali katere druge luščene oreščke
1 skodelico ( 240 g) kokosovega olja, ki ga prej utekočinimo
½ skodelice (70 g) kokosovih kosmičev (mleti kokos)
¾ skodelice agavinega sirupa
½ skodelice (120 ml) vode
½ žličke vanilje ali vanilijevega sladkorja
ščep soli
Za model premera 20 cm potrebujemo približno polovično količino sestavin.
Priprava:
Testo (osnova):
-
Vse suhe sestavine premešamo v posodi, dodamo datljevo pasto (dobimo jo tako, da namočene datlje dobro zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom, če je zmes pregosta, dodamo vodo v katerih smo jih namakali) in dobro pregnetemo. Testo damo v želeni model in ga z rokami potlačimo po celotnem dnu (debelina do 5 mm).
Masa:
V blenderju zmeljemo namočene mandlje, utekočinjeno kokosovo maslo (za par minut ga pogrejemo v ponvi, da se utekočini), mleti kokos, sol, vaniljo in agavin sirup, ter po potrebi dodamo še malo vode.
Tako dobimo gladko kremo, ki jo polijemo nad osnovo.
Na vrhu torto okrasimo s kokosovimi kosmiči in jo damo za najmanj 8 ur v hladilnik, da se krema lepo strdi. Lahko pa torto tudi zmrznemo. Preden jo serviramo, počakamo 10-15 minut, da se odtali.
Prijetno sladkanje!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji