Prosena špargljeva pita
Proso je odlično nadomestilo za pšenico in druga žita. Ne vsebuje glutena, deluje bazično, kar zmanjša zakisanost telesa. Trik, kako iz prosene kaše najlažje dobimo moko oz. testo, pa v receptu.
POTREBUJEMO:
-
1 skodelico (130 g) prosene kaše
-
3 žlice olivnega olja
-
500 g špargljev
-
2 avokada
-
sok pol limone
-
po želji 1 žlico kvasnih kosmičev (kvasni posip, nutritional yeast)
-
ščepec soli
(skodelica meri 3 dl)
PRIPRAVA:
-
Iz prosene kaše dobimo proseno testo tako, da kašo čez noč namočimo. Po približno 8 urah namakanja (lahko tudi več) vodo odlijemo, jo speremo, odcedimo, ter zmiksamo z olivnim oljem v gosto maso (v blenderju ali s paličnim mešalnikom). Če je zmes pregosta, po potrebi dodamo še malo olja.
-
Pečico segrejemo na 180º C.
-
Model za pito namažemo z olivnim oljem. Proseno testo položimo v pripravljen pekač in ga s prsti razporedimo po pekaču. Testo na večih mestih prebodemo z vilico in ga pečemo 15 minut oz. toliko časa, da nekoliko porjavi.
-
Med tem časom pripravimo ostale sestavine. Šparglje operemo in jim odlomimo oleseneli del ter jih posolimo. Očiščena avokada pa spasiramo z limoninim sokom (s paličnim mešalnikom) ter dodamo sol in in kvasne kosmiče (ni obvezno, dodajo pa sirast okus in vsebujejo tudi veliko vitaminov B skupine in beljakovin) in vse dobro premešamo.
-
Pekač s pečenim testom vzamemo iz pečice in testo na debelo premažemo z avokadovo kremo, nato pa v ravni vrsti zložimo šparglje. Premažemo jih z olivnim oljem, nato pa pekač vrnemo še za približno 10 minut v pečico.
-
Pečeno pito razrežemo na poljubne kose.
Dober tek.
Vse lepo!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji