Proseni kruhki in čokoladni lešnikov namaz
Moja trenutno najljubša kombinacija za zajtrk. Proso je odlično nadomestilo za pšenico in druga žita. Deluje bazično in je hitro prebavljivo. Trik, kako iz prosene kaše najlažje dobimo moko oz. testo, pa v receptu.
Proseni kruhki
POTREBUJEMO:
-
1 skodelico (130 g) prosene kaše
-
3 žlice olivnega olja
-
1 čajno žličko pecilnega praška
-
½ žličke sode bikarbone
-
ščepec soli
(skodelica meri 3 dl)
PRIPRAVA:
-
Iz prosene kaše dobimo proseno moko tako, da jo čez noč namočimo, po 8 urah namakanja (lahko tudi več) vodo odlijemo, kašo speremo, odcedimo, ter zmiksamo z olivnim oljem v gosto maso (v blenderju ali s paličnim mešalnikom).
-
Pečico segrejemo na 180º C.
-
Maso iz prosene kaše prelijemo v večjo posodo, dodamo pecilni prašek, sodo bikarbono in sol, ter vse dobro pregnetemo.
-
Testo razvaljamo na peki papirju v pekaču (ali ga razporedimo s prsti) in razrežemo na želeno obliko (meni so najbolj všeč pravokotniki).
-
Pečemo približno 20 minut oz. tako dolgo, da kruhki nekoliko porjavijo.
Čokoladni lešnikov namaz
POTREBUJEMO:
-
200 g lešnikov (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo)
-
4 žlice javorjevega sirupa
-
2 žlici kakava (brez sladkorja)
-
½ skodelice vode
(skodelica meri 3 dl)
PRIPRAVA:
-
V blenderju zmeljemo namočene lešnike, javorjev sirup, vodo in kakav v gladko kremo oz. namaz.
Dober tek.
Vse lepo!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji