Proso

Proso

Proso spada med rudninsko in beljakovinsko najbolj bogata žita. Od rudnin vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa in kalcija. Je zelo hranljivo, vsebuje približno dve tretjini ogljikovih hidratov, petino balastnih snovi, nekaj odstotkov beljakovin in maščob z visoko vsebnostjo nenasičenih maščobnih kislin. Od vitaminov prevladujejo vitamina E in vitamine iz skupine B.

Je naravno poživilo, saj deluje bazično in zmanjša zakisanost telesa.

Krepi kožo, spodbuja rast nohtov in las zaradi velike vsebnosti silicija. Ščiti pred boleznimi srca in ožilja, ter krepi kri. Spodbuja presnovo in prebavo. Zaradi visokih vsebnosti fenolnih spojin in karotenoidov deluje antioksidativno in protivnetno.

Proso ne vsebuje glutena.

Proso je lahko prebavljivo in enostavno za pripravo. Ne vsebuje glutena, zato je primerna hrana za bolnike s celiakalijo. Nepogrešljivo je v prehrani otrok, za obvladovanje kandide in ko želimo pospešiti prebavo.

Proseno kašo lahko uporabljamo za sladke ali slane jedi. Kombiniramo jo lahko s kuhanim sadjem, riževim mlekom ali zelenjavo.

Lastnosti živila po kitajski tradicionalni medicini

Živila Okus Učinek
Proso Sladko in rahlo grenko Krepi življenjsko moč in prebavila, hladi in omili slabost

Hranilne vrednosti: proso, surovo

Količina na 100g živila
Energija (kcal) 378 kcal
Maščobe skupaj 4.22 g
Holesterol 0 mg
Ogljikovi hidrati skupaj 72.85 g
Beljakovine 11.02 g

Viri:
(1):
Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2):
http://www.cenim.se/hranilne-vrednosti.php?id=6135

Komentarji