Rdeča pesa

Rdeča pesa

Sok rdeče pese se že od nekdaj uporablja proti slabokrvnosti, saj je odličen vir železa in pospešuje tvorbo rdečih krvničk. Vsebuje veliko silicija, ki je v taki obliki, da ga telo lahko absorbira in tako poskrbi za čvrstost vezivnih tkiv (sten žil, kože, las in nohtov). Zaradi močnih antioksidantivnih lastnosti zavira rast rakavih celic ter preprečuje razmnoževanje bakterij in virusov.

Rdeča pesa je odličen vir folne kisline, ki spada v skupino vitaminov B in ima pomembno vlogo pri presnovi. Vsebuje tudi veliko mangana, fosforja, bakra, cinka in vitamina C.

Rdeča pesa uravnava krvni pritisk, znižuje telesno temperaturo, pospešuje nastajanje eritrocitov in krepi srce, ter izboljšuje srčno cirkulacijo. Zavira razvoj rakastih tvorb, saj antocian, betalain in polifenoli v njej, delujejo močno antioksidantno. Pomaga pri razstrupljanju jeter, prebavi in uravnava delovanje ščitnice.

Uporaba ...

Največ hranilnih snovi vsebuje sveže iztisnjen sok. Kuhana ali vložena rdeča pesa s termično obdelavo izgubi veliko snovi, predvsem folne kisline. Pri hujših obolenjih je priporočeno popiti pol litra svežega soka na dan za odraslo osebo, sicer pa do četrt litra. V sokovih jo lahko mešamo s sokom korenja, stebelne zelene, peteršilja, špinače, zelja ali brstičnega ohrovta.

Zaradi vsebnosti oksalne kisline uživanje pese ni primerno za tiste, ki bolehajo za ledvičnimi kamni.

LASTNOSTI ŽIVILA PO KITAJSKI TRADICIONALNI MEDICINI

Živilo Narava Okus Učinek
PESA NEVTRALNA SLADKA IN RAHLO GRENKA Uravnava delovanje želodca, vranice in trebušne slinavke

HRANILNE VREDNOSTI: RDEČA PESA

Količina na 100 g živila
Energija (kcal) 44 kcal
Maščobe skupaj 0,18 g
Ogljikovi hidrati skupaj 9,96 g
Beljakovine 1,68 g

Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): http://www.cenim.se/
(3): http://www.zazdravje.net/


Komentarji