Slaba vest v prehranjevanju

Slaba  vest v prehranjevanju

Po TKM (tradicionalni kitajski medicini) so ledvice korenina naše vitalnosti, saj vsebujejo esenco (Jing), ki upravlja naš pogum in moč volje.    

Močan ledvični sistem se na mentalnem nivoju kaže kot:

  • ODLOČNOST
  • ZAGON
  • MOTIVACIJA in NAVDUŠENJE
  • VZTRAJNOST pri doseganju ciljev

Če je energija ledvic v neravnovesju lahko oseba, nima volje, zagona, in zlahka odneha. 

Pogosto je lahko prisotna tudi utrujenost, izčrpanost in občutek nemoči.

Ledvični sistem, ki je v optimalnem stanju, zagotavlja NOTRANJO MOČ, da se soočamo z IZZIVI, medtem ko se zaradi neravnovesja lahko počutimo PREOBREMENJENI in ne moremo zaupati toku življenja.

Ledvice so tesno povezane s čustvom – STRAHA.

Ta strah se lahko kaže kot perfekcionizem in strah pred neuspehom.

Strah, ki lahko zelo obremeni ledvični sistem je:

- strah/slaba vest, da smo pojedli preveč ali premalo

- strah/slaba vest, da smo pojedli preveč sladkega

- strah/slaba vest, da smo pojedli kaj "nezdravega"

- strah/slaba vest, da smo pojedli preveč ogljikovih hidratov ...

Na ta način lahko še dodatno obremenimo telo. 

Po TKM ni absolutno dobro ali slabo, tudi v prehranjevanju ne.

ODREKANJE običajno ne obrodi sadov, ko naredimo "napako" pa zaradi slabe vesti, še dodatno obremenimo telo.

Prehranjujmo se zavestno in izbirajmo boljše opcije.

Za podporo ledvic je priporočljivo:

1. vsak dan si dobro premasirajmo in drgnimo ušesa

2. zjutraj, ko se zbudimo, naredimo vajo – svečo, lahko tudi kolo v položaju sveče oziroma vse antigravitacijske vaje so odlične, ko so noge dvignjene v zrak – kolikokrat uspemo

3. čez dan ali vsaj po obroku pijemo vročo vodo na temperaturi kot za čaj

4. ne uživajmo močno sladkega okusa popoldne in zvečer

5. večerja naj bo najbolj skromen obrok

Vse dobro!

Duša Štefanec

Komentarji