Soja

Soja vsebuje veliko vitaminov skupine B, kalcija, železa in cinka. Je visoko kakovostno proteinsko živilo. Sojine beljakovine lahko skoraj enačimo z beljakovinami živalskega izvora in so lahko prebavljive ter ne zakisajo telesa. Ugodno vplivajo na raven holesterola v krvi in varujejo pred boleznimi srca in ožilja.
Soja ima nizek glikemični indeks in ugodno vpliva na raven sladkorja v krvi. Spodbuja delovanje ledvic, pospeši pretok telesnih tekočin, razstruplja ter krepi vranico, trebušno slinavko in želodec. Soja je vir fitoestrogenov, nesteroidnih spojin z blagim estrogenskim učinkom. Vsebuje tudi progesteron kot protiutež estrogenu.
Tako kot vse stročnice, moramo tudi sojo pred kuhanjem obvezno namakat (več si preberite tukaj).
Lastnosti živila po kitajski tradicionalni medicini
| Živila | Okus | Učinek |
| Soja (črna) | Sladka | Krepi vranico, trebušno slinavko in ledvice |
| Soja (rumena) | Rahlo sladka | Hladi |
| Soja (zelena) | Sladka | Hladi |
Hranilne vrednosti: sojino mleko
| Količina na 100g živila | |
| Energija (kcal) | 52 kcal |
| Maščobe skupaj | 1.92 g |
| Holesterol | 0 mg |
| Ogljikovi hidrati skupaj | 4.93 g |
| Beljakovine | 4.48 g |
Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): http://www.cenim.se/hranilne-vrednosti.php?id=4763
Komentarji