Špinača
Vsebuje vitamine skupine B (B1, B2, B3, B5, B6 in B9) ter vitamin C, E in K. Krepi vse organe, pospešuje izločanje seča, ugodno deluje pri pljučnih boleznih in ima močan razstrupljevalni učinek.
Prekomerno uživanje špinače je lahko škodljivo zaradi oksalne kisline. Zaradi velike vsebnosti nitratov in nitritov je pomembno, da uživamo samo ekološko pridelano. Izogibajo se je naj bolniki z ledvičnimi ali žolčnimi kamni, revmatoidnimi boleznimi ter nosečnic in doječe matere.
S špinačo ni dobro uživati živil, ki vsebujejo veliko kalcija (tofu, mlečni izdelki, …), ker ta z oksalno kislino tvori kristale oksalatov in lahko povzroči nastajanje ledvičnih kamnov.
Lastnosti živila po kitajski tradicionalni medicini
Živilo | Okus | Učinek |
Špinača | Sladka in rahlo grenka | Odpravlja vročino v jetrih in krvi |
Hranilne vrednosti: špinača, surova
Količina na 100g živila | |
Energija (kcal) | 23 kcal |
Maščobe skupaj | 0.39 g |
Holesterol | 0 mg |
Ogljikovi hidrati skupaj | 3.63 g |
Beljakovine | 2.86 g |
Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): http://www.cenim.se/hranilne-vrednosti.php?id=3010
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji