Vanilijeva kremna torta

Vanilijeva kremna torta

To je tortica za naju. Glede mnogih stvari se ne strinjava in imava precej različen okus, ampak vanilijo in mandlje pa oba obužujeva.

SESTAVINE (za tortni model premera 17 cm):

  • pest celu mandljev (za osnovo)
  • 2 žlički agar agarja
  • 1,5 dl vode
  • 200 g mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo, nato pa jih damo za nekaj minut v vrelo vodo in olupimo)
  • 1 dl riževega mleka
  • 3 žlice tapiokine moke
  • 4-5 žlic javorjevega sirupa
  • ⅓ vanilijevega stroka (postrgamo samo semena)

Čokoladni premaz:

  • 1 avokado
  • 3 žlice javorjevega sirupa (po okusu lahko več)
  • 2 žlici kakava (po okusu lahko več) 


PRIPRAVA:

V manjši količini vode (3–4 žlice) stopimo agar agar (zelo pomembna je njegova kakovost, da dobro zgosti). Preostalo vodo zavremo in vanjo primešamo stopljeni agar agar ter med nenehnim mešanjem kuhamo na zmernem ognju še 2 minuti. Nato ga pustimo nekaj minut, da se nekoliko ohladi in zgosti.

Približno pest mandljev sesekljamo na drobne koščke in jih razporedimo po tortnem modelu.

V mešalniku (blenderju) dobro pretlačimo agar agar, olupljene in namočene mandlje, riževo mleko, tapiokino moko, javorjev sirup in vanilijo. Ko dobimo homogeno zmes, jo prelijemo v lonec in med nenehnim mešanjem kuhamo, da se zgosti (kot bi kuhali polento). Ko je dovolj gosta, ugasnemo štedilnik in dobljeno zmes prelijemo v tortni model na sesekljane mandlje.

Torto pustimo na hladnem nekaj ur (najbolje čez noč v hladilniku), da se strdi.

Za čokoladni premaz spasiramo olupljen avokado, dodamo mu 3 žlice javorjevega sirupa in 2 žlici kakava (lahko tudi več, odvisno od tega, kako intenzivno barvo in okus želimo) ter vse dobro premešamo. Z dobljeno kremo premažemo torto in jo okrasimo po želji.

Veselo sladkanje.
Vse lepo!
x Duša

Komentarji