Zajtrk ključ do vitkosti in vitalnosti
Že pregovor pravi »zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan in zvečer kot berač«.
V prehranjevanju se je v zadnjih stoletjih veliko spremenilo. Konvencionalni način kmetijske pridelave izčrpava zemljo snovi, kar se odraža v manjših deležih vitaminov in mineralov v živilih pridelanih po takih postopkih. Okolje se je spremenilo in kvaliteta živil več ni enaka.
Vendar pa se nekaj ključnega z vidika prehranjevanja ni spremenilo to je naša notranja ura oziroma bioritemska ura. Le-to pogonja naravni ritem menjavanja dneva in noči.
Naši predniki so instinktivno upoštevali bioritmom organov. Živeli so skladno s sončnim vzhodom, ki po tradicionalni kitajski medicini določa začetek in sončnim zahodom, ki opredeli konec prebave. Večinski delež zaužite hrane je bil skoncentriran v dopoldanskem času in za kosilo, ker so bili več fizično aktivni.
Sodobni človek je z izumom elektrike začel prestavljati obroke. Tako je s poznimi in obilnimi večerjami začel vse bolj ruši notranji ritem. Porušeno ravnovesje se je začelo odražati v prekomerni telesni teži, utrujenosti ...
Zakaj je zajtrk oziroma hrana v dopoldanskem času in za kosilu tako pomebna, ne le za odpravo odvečnih kilogramov ampak tudi z vidika produktivnosti, nivoja energije …
V dopoldanskem času so v maksimumu želodec, vranica in trebušna slinavka, ki so ključni organi v procesu prebave. To je čas optimalne prebave. Kaj pojemo v tem času se pretvori v energijo, ki se skladišči in jo porabimo tekom dneva.
Element v povezavi z vranico je po TKM (tradicionalni kitajski medicini) zemlja. Če je zemlja kvalitetna, lahko semena, ki jih vanjo posadimo bogato obdarijo. Tako je tudi z našim telesom. Če energija dobro zjutraj štarta, smo tekom dneva produktivni ter energijo porabimo za aktivnosti, zaužita hrana pa ne skladišči v maščobah in odvečnih kilogramih.
Prehranjevanje skladno z bioritemsko uro je tako lahkotno, ker damo telesu ob pravem času tisto kar potrebuje.
Prehranjevanje, ki je skladno z bioritemsko uro sem opisala v knjigi Temeljna načela prehranjevanja po TKM (tradicionalni kitajski medicini) več tukaj: https://svojpotencial.si/trgovina/knjizica-temeljna-nacela-prehranjevanja-po-tkm/.
Vse lepo in dobro!
x Duša
Vsebine za vas pripravila Duša Štefanec, avtorica knjige Temeljna načela prehranjevanja po TKM (tradicionalni kitajski medicini).
V knjigi najdete nasvete in znanje, kako s prehranjevanjem vzdržujemo:
- optimalno počutje,
- vitkost in
- vitalnost.
Več TUKAJ: https://svojpotencial.si/trgovina/knjizica-temeljna-nacela-prehranjevanja-po-tkm/.
MNENJA IN REZULTATI TAMARE:
O MENI:
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji