Zelena solata
Zelena solata je bogat vir vitaminov, rudnin in antioksidantov. Vsebuje veliko kalija, silicija in žvepla. Kalij ima diuretični učinek. To pomeni, da odstranjuje odvečne telesne tekočine in zmanjšuje otekanje.
Najboljša izbira so sorte temnejših, intenzivnejših barv (endivija, ...), ki vsebujejo večje količine bioaktivnih snovi, kot so antociani, klorofil, beta karoten in drugih antioksidantov.
Solata spodbuja prebavo, delovanje jeter in zmanjšuje zakisanost telesa. Obnavlja podkožna tkiva in zmanjšuje tveganje za raka in bolezni srca in ožilja.
Lastnosti živila po kitajski tradicionalni medicini
Živila | Okus | Učinek |
Solata (zelena) | Sladka in rahlo grenka | Spodbuja prebavo in delovanje jeter, ter zmanjša zakisanost telesa |
Hranilne vrednosti: solata endivija, surova
Količina na 100g živila | |
Energija (kcal) | 17 kcal |
Maščobe skupaj | 0.2 g |
Holesterol | 0 mg |
Ogljikovi hidrati skupaj | 3.35 g |
Beljakovine | 1.25 g |
Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): http://www.cenim.se/hranilne-vrednosti.php?id=2815
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji