Zelena
Zelena je bogat vir železa, cinka, vitaminov A in C, ter folne kisline. V lističih je veliko kalcija (dvajsetkrat več kot v gomolju). Tako v lističih kot gomolju so vsi vitamini skupine B. Zelena ima močan diuretični učinek in krepi ledvice. Pomaga nevtralizirati kisline v telesu in je eno najbolj bazičnih živil. Ker vsebuje veliko vlaknin in malo kalorij je odlična za hujšanje. Preprečuje nastajanje celulita, oziroma nam pomaga, da se ga znebimo. Vsebuje apiin, ki pospešuje tvorbo spolnih hormonov in tako deluje kot afrodiziak.
Uporabljamo lahko celo rastlino. Liste kot začimbo, steblo za surovo, pečeno ali dušeno zelenjavo, gomolj, narezan na kocke, pa lahko spečemo kot krompir ali uživamo surovega (ima blag oreščkast okus).
Zeleni se izogibajte med nosečnostjo ali v primeru vnetja in okvare ledvic. Prav tako ni priporočljivo, da jo uživajo ljudje, ki jemljejo zdravila za odvajanje vode (diuretike), saj lahko okrepi njihov učinek in povzroči dehidracijo telesa.
LASTNOSTI ŽIVILA PO KITAJSKI TRADICIONALNI MEDICINI
ŽIVILO | OKUS | UČINEK |
ZELENA (korenina) | sladka in rahlo grenka | odpravlja vročino v jetrih in želodcu, omili krvavitve ter krepi sečila |
ZELENA (steblo) | rahlo slana in grenka | ureja prebavo |
HRANILNE VREDNOSTI: zelena, SUROVA
KOLIČINA NA 100 g ŽIVILA | |
Energija (kcal) | 16 kcal |
Maščobe skupaj | 0.17 g |
Holesterol | 0 mg |
Ogljikovi hidrati skupaj | 2.97 g |
Beljakovine | 0.69 g |
xx Duša
Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): http://www.cenim.se/
(3): http://www.zazdravje.net/
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji