Božični kolač
Obožujem božič, sploh pa božično jutro. Kaj je lahko lepšega kot tak dan začeti z odličnim zajtrkom v družbi svojih najdražjih.
POTREBUJEMO:
-
350 g sladkega krompirja
-
100 ml javorjevega sirupa
-
3 žlice chia semen
-
9 žlic vode
-
100 g fino mletih mandljev (ali mandljeve moke)
-
100 g kvinojine moke (ali druge moke po izbiri)
-
½ žličke muškatnega oreščka
-
1 žličko mletega kardamoma
-
½ žličke ingverja
-
sok ½ limone
-
2 žlički sode bikarbone
-
1 žlico kokosovega olja
-
100 g mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo, nato pa jih damo za par minut v vrelo vodo in olupimo)
PRIPRAVA:
-
Pečico segrejemo na 180º C.
-
Sladki krompir olupimo, narežemo na manjše kose ter ga kuhamo približno 10 minut oz. dokler se ne zmehča. Ko se sladki krompir ohladi, ga zmiksamo z javorjevim sirupom (s paličnim mešalnikom) v tekočo maso.
-
V veliki posodi zmesi iz sladkega krompirja dodamo chia semena, vodo, mlete mandlje, kvinojino moko, muškatni orešček, kardamom, ingver in limonin sok. Vse premešamo in pustimo 10 minut, da chia semena nabreknejo (če je zmes pregosta, po potrebi dodamo še malo vode).
-
K masi dodamo sodo bikarbono ter vse narahlo še dodatno premešamo.
-
Model za kolač dobro namažemo s kokosovim oljem. Zapolnimo ga s pripravljeno maso.
-
Pečemo ga 30 minut oz. toliko časa, da porjavi.
-
Olupljene mandlje grobo zmeljemo in jih potresemo po kolaču (lahko pa iz mandljev naredimo mandljevo kremo in jo premažemo po kolaču, recept tukaj).
Prijetno sladkanje.
Vse lepo!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji