Figova torta s pistacijami
Jesensko obarvana torta je odlična sladica za zadnje letošnje piknike. Je brez glutena, laktoze, dodanega belega sladkorja in ob njej lahko uživamo vsi.
POTREBUJEMO (za tortni model premera 20 cm):
Testo (osnova):
-
1 skodelico (približno 150 g) mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo, nato pa jih damo za par minut v vrelo vodo in olupimo), namesto mandljev lahko uporabimo indijske ali katere druge luščene oreščke
-
⅓ skodelice kokosovega olja
-
½ skodelice javorjevega sirupa
-
½ skodelice pistacij
Masa:
-
8 zrelih fig
-
2 skodelici (približno 300 g) mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo, nato pa jih damo za par minut v vrelo vodo in olupimo), namesto mandljev lahko uporabimo indijske ali katere druge luščene oreščke
-
⅓ skodelice kokosovega olja
-
½ skodelice javorjevega sirupa
-
½ skodelice pistacij
(skodelica meri 3 dl)
PRIPRAVA:
Testo (osnova):
-
V blenderju zmeljemo namočene in olupljene mandlje, kokosovo olje, javorjev sirup in vaniljo, da dobimo gladko kremo (po potrebi dodamo še malo vode).
-
Maso prelijemo v model in na vrhu potresemo z oluščenimi in zdrobljenimi pistacijami.
Masa:
-
Fige operemo in narežemo na četrtine.
-
V blenderju zmeljemo namočene in olupljene mandlje, fige (nekaj si jih pustimo za okrasitev torte), kokosovo olje, javorjev sirup in vaniljo (po potrebi dodajte še malo vode), da dobimo gladko kremo.
-
Kremo iz fig polijemo na testo (osnovo) in torto na vrhu okrasimo s koščki fig in z zdrobljenimi pistacijami.
-
Figovo torto damo za nekaj ur v zamrzovalnik, da se krema lepo strdi. Preden jo serviramo, počakamo 10-15 minut, da se odtali.
Prijetno sladkanje.
Vse lepo!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji