Hruškova prosena pita

Hruškova prosena pita

Proso je super žito. Bazično, ne zakisa telesa in krepi pljuča po KTM (kitajski tradicionalni medicini). Ima nevtralen okus in je odlična osnova peciv oz. pit. V kuhinji obožujem enostavnost, gram gor ali dol ... Za počutje in prebavo je bolj ključna kombinacija živil in proso (tudi ostala žita) se odlično ujema s hruškami (in drugim sladkim sadjem).

Vedno sem želela iz prosa kaj speči in razširiti način njegove uporabe. Prosena moka je prava redkost. Spada med težje moke in se slabo veže, ker ne vsebuje glutena. Če proso namakamo se precej zmehča in lahko “moko” zmlemo brez mlinčka. Preprosto jo z ravno pravšnjo količino vode (če želimo, da bo testo gosto, dodamo manj oz. več vode, če želimo bolj tekoče) zmiksamo v blenderju.

POTREBUJEMO

TESTO

300 g prosene kaše (ki jo obvezno namakamo čez noč)

250 g masla (lahko je tudi kokosovo maslo)

2 žlici kokosevega sladkorja (ali kako drugo vrsto sladkorja)

¼ žličke kardamoma

ščepec soli

OBLOGA

4 hruške

½ limone

5 žlic kokosevega sladkorja (ali kako drugo vrsto sladkorja)

malo cimeta

PRIPRAVA

V blenderju spasiramo namočeno proseno kašo (vodo odlijemo) in maslo. Če je masa pregosta, prilijemo po potrebi malo vode. Dodamo še sladkor, kardamom in sol in vse sestavine dobro zmešamo.

V model položimo peki papir in vanj prelijemo maso. Model za 15 minut položimo v ogreto pečico (190 C).

Hruške razkosamo na četrtine in izpeškamo.

V ponvi pristavimo maslo, kokosov sladkor in počasi segrevamo, da se sladkor stopi in nekoliko karamelizira. Dodamo še limonin sok.

Testo vzamemo iz pečice, ga obrnemo, odstranimo peki papir ter obložimo s hruškami. Čez hruške prelijemo pripravljeno karamelizirano maslo in jih potresemo s cimetom.

Pito pečemo še dodatnih 20 minut in pečeno pustimo še nekaj minut počivati.

xx Duša


Komentarji