Kremna gobova juha

Kremna gobova juha

Gobe so bogate z rudninskimi snovmi, vsebujejo veliko fosforja in kalija, precej železa, kalcija in natrija. Vendar pa moramo biti vedno pozorni na to, kje so rasle, saj močno absorbirajo snovi iz okolja.

POTREBUJEMO:

  • 250 g gob (lahko so jurčki, lisičke, bukov ostrigar, shiitake, ...)

  • 500 g gomolja zelene (približno polovico gomolja)

  • 1 čebulo

  • olivno olje

  • približno 1,5 l vode

  • 1 žličko majarona

  • ščepec soli

  • 4 žlice kvasnih kosmičev (kvasni posip, nutritional yeast)

PRIPRAVA:

  1. Sesekljamo čebulo, zeleno in gobe na majhne koščke.
    V loncu na olivnem olju na hitro prepražimo čebulo, dodamo zeleno in gobe ter vse še dodatno pečemo in mešamo približno 5 minut.

  2. Zalijemo z vodo, dodamo majaron in počakamo, da sestavine v loncu zavrejo. Nato znižamo temperaturo in ob rahlem vretju kuhamo, dokler se zelena ne zmehča.

  3. V tem času prepražimo nekaj gobic (za dekoracijo krožnika).

  4. Ko je juha kuhana, jo spasiramo s paličnim mešalnikom (če je preveč gosta, jo razredčimo z vodo) na sredino damo popečene gobice in jo okrasimo z drobnjakom.

  5. Na koncu dodamo po okusu sol in kvasni posip (ki juho dodatno zgosti in doda sirast okus, vsebuje pa tudi veliko vitaminov B skupine in beljakovin), ter vse dobro premešamo.

  6. Juho okrasimo s pečenimi gobicami.

Dober tek.
Vse lepo!
x Duša


Komentarji