Kvinojin kolač s kakijem
Za začetek prazničnega decembra sladica, ki se kar stopi v ustih.
V receptih redko uporabljam moke in tudi tokrat sem uporabila kar cela zrna kvinoje. Kvinoja je res odlično žito, bogato z minerali in vlakninami.
POTREBUJEMO (za pekač premera 18 cm):
- 190 g kvinoje (obvezno jo prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehča)
- 3 žlice javorjevega sirupa (po želji in okusu se lahko doda več)
- 170 g kakija (približno 1 večji kaki)
- 60 g mletih mandljev
- ½ žličke sode bikarbone
Čokoladni premaz:
- 1 avokado
- 3 žlice javorjevega sirupa (po okusu lahko več ali manj)
- 2 žlici kakava (po okusu lahko več – kakav se lahko nadomesti s fino mleto rožičevo moko)
Ali se za premaz uporabi stopljeno temno čokolado.
PRIPRAVA:
Iz kvinoje dobimo kvinojino testo tako, da jo čez noč namočimo. Po približno 8 urah namakanja (lahko tudi več), vodo odlijemo, jo speremo, odcedimo, ter zmiksamo s 3 žlicami javorjevega sirupa in z olupljenim, na koščke narezanim kakijem (v blenderju). Vse pasiramo toliko časa, da nastane nekoliko tekoča in homogena zmes.
Pečico segrejemo na 180º C.
K masi dodamo mlete mandlje in sodo bikarbono ter vse narahlo premešamo.
Model za kolač dobro namažemo s kokosovim oljem in ga zapolnimo s pripravljeno maso.
Pečemo ga 30 minut oz. toliko časa, da nekoliko porjavi.
Za čokoladni premaz spasiramo olupljen avokado, dodamo mu 3 žlice javorjevega sirupa in 2 žlici kakava (lahko tudi več, odvisno od tega, kako intenzivno barvo in okus želimo) ter vse dobro premešamo. Z dobljeno kremo premažemo kolač in ga okrasimo po želji.
Prijetno sladkanje.
Vse lepo!
x Duša
Recept sem za vas pripravila Duša Štefanec, avtorica knjige Temeljna načela prehranjevanja po TKM (tradicionalni kitajski medicini).
V e-knjigi najdete nasvete in znanje, kako s prehranjevanjem vzdržujemo:
- optimalno počutje,
- vitkost in
- vitalnost.
Več tukaj: https://svojpotencial.si/trgovina/temeljna-nacela-prehranjevanja-po-tkm/.
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji