Kvinojin kolač s kakijem

Kvinojin kolač s kakijem

Za začetek prazničnega decembra sladica, ki se kar stopi v ustih.
V receptih redko uporabljam moke in tudi tokrat sem uporabila kar cela zrna kvinoje. Kvinoja je res odlično žito, bogato z minerali in vlakninami.

POTREBUJEMO (za pekač premera 18 cm):

  • 190 g kvinoje (obvezno jo prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehča)
  • 3 žlice javorjevega sirupa (po želji in okusu se lahko doda več)
  • 170 g kakija (približno 1 večji kaki)
  • 60 g mletih mandljev
  • ½ žličke sode bikarbone

Čokoladni premaz:

  • 1 avokado
  • 3 žlice javorjevega sirupa (po okusu lahko več ali manj)
  • 2 žlici kakava (po okusu lahko več – kakav se lahko nadomesti s fino mleto rožičevo moko)

Ali se za premaz uporabi stopljeno temno čokolado. 

PRIPRAVA:

Iz kvinoje dobimo kvinojino testo tako, da jo čez noč namočimo. Po približno 8 urah namakanja (lahko tudi več), vodo odlijemo, jo speremo, odcedimo, ter zmiksamo s 3 žlicami javorjevega sirupa in z olupljenim, na koščke narezanim kakijem (v blenderju). Vse pasiramo toliko časa, da nastane nekoliko tekoča in homogena zmes.

Pečico segrejemo na 180º C.

K masi dodamo mlete mandlje in sodo bikarbono ter vse narahlo premešamo.

Model za kolač dobro namažemo s kokosovim oljem in ga zapolnimo s pripravljeno maso.

Pečemo ga 30 minut oz. toliko časa, da nekoliko porjavi.

Za čokoladni premaz spasiramo olupljen avokado, dodamo mu 3 žlice javorjevega sirupa in 2 žlici kakava (lahko tudi več, odvisno od tega, kako intenzivno barvo in okus želimo) ter vse dobro premešamo. Z dobljeno kremo premažemo kolač in ga okrasimo po želji.  

Prijetno sladkanje.
Vse lepo!
x Duša

Recept sem za vas pripravila Duša Štefanec, avtorica knjige Temeljna načela prehranjevanja po TKM (tradicionalni kitajski medicini).


V e-knjigi najdete nasvete in znanje, kako s prehranjevanjem vzdržujemo:

  • optimalno počutje,
  • vitkost in
  • vitalnost. 

  Več tukaj: https://svojpotencial.si/trgovina/temeljna-nacela-prehranjevanja-po-tkm/.


Komentarji