Najboljšiizbira med sladkorji

Najboljša izbira so naravna, čim manj predelana sladila, v čim bolj celostni obliki. Telo potrebuje za njihovo predelavo več časa, zaradi česar bo sladkor prehajal v kri postopoma in v daljšem časovnem obdobju. Hkrati pa so super vir mineralov, vitaminov, prebiotikov in antioksidantov, kar pomeni, da telo poleg energije prejme še številne koristne snovi.
TEKOČI SLADKORJI
Sladkor v tekoči obliki je najbolj naraven, odvzeto mu je le nekaj vode in je zgoščen v obliki sirupa, ki ima takšno koncentracijo sladkorja, da samega sebe konzervira.
Javorjev sirup
Ima tretjino manj ogljikovih hidratov in tretjino nižji glikemični indeks od belega sladkorja. Je bogat z minerali (selen, magnezij) in očiščujoče deluje na organizem. Vsebuje prebiotik inulin, ki krepi črevesno floro. Pridobivajo ga iz soka javorjevih dreves in ga po videzu in okusu delimo na štiri kategorije (AA, A, B, C). AA je najsvetlejše barve in najblažjega okusa, C pa je najtemnejši in po videzu in okusu spominja na melaso.
Agavin sirup
Njegov glikemični indeks je za tretjino manjši od belega sladkorja, obenem pa daje enako sladkost (ena čajna žlička agavinega sirupa je enako sladka kot ena čajna žlička sladkorja) in tretjino manj ogljikovih hidratov.
Melasa
Je temen gost sirup, stranski produkt pri pridobivanju sladkorja iz sladkornega trsa. Vsebuje veliko rudnin (magnezij, železo, baker in mangan), ter vitamine skupine B. Melasa se odlično ujema s kislimi okusi in kakavom. A ni vsaka melasa enako kvalitetna. Zelo pomembno je, da je iz ekološko pridelanega sladkornega trsa, saj se tako izognemo težkim kovinam in ostankom pesticidov, ki jih lahko vsebuje.
Med
Je zelo zdravo živilo, seveda če je ne pregret in naraven (če ga niso centrifugirali, ali mu dodajali snovi proti strjevanju, …) in če čebel niso hranili z belim sladkorjem.
Naravni sladkor se lahko pridobiva tudi iz škroba. To so: rižev, pšenični, koruzni, ječmenov, … slad in so za telo naraven način pridobivanja glukoze za lastne potrebe. Iz cvetov kokosa se izdeluje kokosov sladkor, ki je bogat s kalijem in z rudninami.
Seveda pa so vsi našteti prav tako sladkorji in vsebujejo veliko kalorij, zato jih poskušajmo uživati čim manj in to v dopoldanskem času, ko je prebavljivost le-teh največja. Poglejte, katera živila zmanjšajo željo po sladkem tukaj in pod katerimi imeni se skriva sladkor.
Čim bolj zdravo in premišljeno sladkanje.
Vse lepo!
x Duša
Viri:
(1): Papuga P., Globočnik Papuga P. 2007. Naša prehrana odsev nas samih
(2): McKeith G. Si to, kar ješ
(3): http://www.zazdravje.net/
(4): http://carovnijezmalekmetije.blogspot.si/
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji