Presna češnjeva torta s čokolado
Češnje, mandlji in čokolada. A obstaja še kaka boljša kombinacija sestavin za torto?
POTREBUJEMO (za model premera 36 cm):
Testo (osnova):
-
2 skodelici (300 g) mletih mandljev
-
4 žličke kakava v prahu (po želji lahko tudi več)
-
2 skodelici (300 g) izkoščičenih dateljnov, ki jih predhodno za 30 minut namočimo v skodelico vroče vode, da se zmehčajo
-
ščepec soli
Masa:
-
4 skodelice (600 g) mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo), namesto mandljev lahko uporabite indijske ali katere druge luščene oreščke
-
1 skodelico (240 g) kokosovega olja, ki ga prej utekočinimo
-
½ skodelice javorjevega sirupa
-
1 skodelico izkoščičenih češenj
-
½ žličke vanilje
-
ščep soli
Čokoladni preliv:
-
½ skodelice kakavovega masla
-
1 žlico javorjevega sirupa
-
5 žlic kakava
PRIPRAVA:
Testo (osnova):
-
Vse suhe sestavine premešamo v posodi, dodamo datljevo pasto (dobimo jo tako, da namočene datlje dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom, če je zmes pregosta, dodamo vodo, v katerih smo jih namakali) in dobro pregnetemo. Testo damo v želeni model in ga z rokami potlačimo po celotnem dnu (debelina do 5 mm).
Masa:
-
V blenderju zmeljemo namočene mandlje, sol, utekočinjeno kokosovo maslo (za par minut ga pogrejemo v ponvi, da se utekočini) in javorjev sirup, po potrebi dodajte še malo vode. Tako dobimo gladko kremo.
-
Polovico mase prelijemo v drugo posodo (za zgornjo češnjevo plast) ter maso polijemo nad osnovo.
-
K preostali masi dodamo izkoščičene, oprane češnje in vse dobro pomešamo, ter jo dodamo nad svetlo plast. Tako dobimo različno obarvane plasti.
Čokoladni preliv:
-
Stopimo kakavovo maslo, dodamo javorjev sirup in kakav ter vse dobro premešamo. Pripravljeno tekočo čokolado polijemo po vrhu in okrasimo z izkoščičenimi češnjami. Torto damo za najmanj 8 ur v hladilnik, da se krema lepo strdi. Lahko pa torto tudi zmrznemo. Preden jo serviramo, počakamo 10-15 minut, da se odtali.
Prijetno sladkanje.
Vse lepo!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji