Presna češnjeva torta s čokolado

Presna češnjeva torta s čokolado

Češnje, mandlji in čokolada. A obstaja še kaka boljša kombinacija sestavin za torto?

POTREBUJEMO (za model premera 36 cm):

Testo (osnova):

  • 2 skodelici (300 g) mletih mandljev

  • 4 žličke kakava v prahu  (po želji lahko tudi več)

  • 2 skodelici (300 g) izkoščičenih dateljnov, ki jih predhodno za 30 minut namočimo v skodelico vroče vode, da se zmehčajo

  • ščepec vanilije ali vanilijevega sladkorja

  • ščepec soli

Masa:

  • 4 skodelice (600 g) mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo), namesto mandljev lahko uporabite indijske ali katere druge luščene oreščke

  • 1 skodelico (240 g) kokosovega olja, ki ga prej utekočinimo

  • ½ skodelice javorjevega sirupa

  • 1 skodelico izkoščičenih češenj

  • ½ žličke vanilje

  • ščep soli

Čokoladni preliv:

  • ½ skodelice kakavovega masla

  • 1 žlico javorjevega sirupa

  • 5 žlic kakava

PRIPRAVA:

Testo (osnova):

  1. Vse suhe sestavine premešamo v posodi, dodamo datljevo pasto (dobimo jo tako, da namočene datlje dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom, če je zmes pregosta, dodamo vodo, v katerih smo jih namakali) in dobro pregnetemo. Testo damo v želeni model in ga z rokami potlačimo po celotnem dnu (debelina do 5 mm).

Masa:

  1. V blenderju zmeljemo namočene mandlje, sol, utekočinjeno kokosovo maslo (za par minut ga pogrejemo v ponvi, da se utekočini) in javorjev sirup, po potrebi dodajte še malo vode. Tako dobimo gladko kremo.

  2. Polovico mase prelijemo v drugo posodo (za zgornjo češnjevo plast) ter maso polijemo nad osnovo.

  3. K preostali masi dodamo izkoščičene, oprane češnje in vse dobro pomešamo, ter jo dodamo nad svetlo plast. Tako dobimo različno obarvane plasti.

Čokoladni preliv:

  1. Stopimo kakavovo maslo, dodamo javorjev sirup in kakav ter vse dobro premešamo. Pripravljeno tekočo čokolado polijemo po vrhu in okrasimo z izkoščičenimi češnjami. Torto damo za najmanj 8 ur v hladilnik, da se krema lepo strdi. Lahko pa torto tudi zmrznemo. Preden jo serviramo, počakamo 10-15 minut, da se odtali.

Prijetno sladkanje.

Vse lepo!
x Duša



Komentarji