Presna mandljeva torta s čokolado
Torta, ki ima vse, kar obožujejo otroci. Je sladka, čokoladna, mamljivo zgleda, in ne vsebuje glutena, belega sladkorja in jajc. Mojega nečaka je navdušila.
Potrebujemo (za model premera 36 cm):
Testo (osnova):
-
2 skodelici (300 g) mletih mandljev
-
4 žličke kakava v prahu (po želji lahko tudi več)
-
2 skodelici (300 g) izkoščičenih dateljnov, ki jih predhodno za 30 minut namočimo v skodelico vroče vode, da se zmehčajo
-
ščepec vanilje ali vanilijevega sladkorja
-
ščepec soli
Masa:
-
4 skodelice (600 g) oluščenih mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se bodo zmehčali), namesto mandljev lahko uporabite indijske ali katere druge luščene oreščke
-
1 skodelica (240 g) kokosovega olja, ki ga prej utekočinimo
-
½ skodelice agavinega sirupa (lahko tudi več, odvisno kako sladko želite)
-
2 žlici kakava
-
½ skodelice (120 ml) vode
-
½ žličke vanilje
-
ščep soli
Priprava:
Testo (osnova):
-
Vse suhe sestavine premešamo v posodi, dodamo datljevo pasto (dobimo jo tako, da namočene datlje dobro zmiksamo v blenderju, če je zmes pregosta, dodamo vodo v katerih smo jih namakali) in dobro pregnetemo. Testo damo v želeni model in ga z rokami potlačimo po celotnem dnu (debelina do 5 mm).
Masa:
-
V blenderju zmeljemo namočene mandlje, sol, utekočinjeno kokosovo maslo (za par minut ga pogrejemo v ponvi, da se utekočini) in agavin sirup, po potrebi dodajte še malo vode.
-
Tako dobimo gladko kremo. Polovico mase prelijemo v drugo posodo (za temno gornjo plast) ter maso polijemo nad osnovo.
-
K preostali masi dodamo kakav in dobro pomešamo, ter jo dodamo nad svetlo plast. Tako dobimo različno obarvane plasti.
-
Na vrhu torto okrasimo z naribano temno čokolado in jo damo za najmanj 8 ur v hladilnik, da se krema lepo strdi. Lahko pa torto tudi zmrznemo. Preden jo serviramo, počakamo 10-15 minut, da se odtali.
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji