Presno ne-presna borovničeva torta
Obožujem tako presne, kot ne-presne tortice, okus po biskvitu in tudi po oreščkih, zato sem kombinirala obe in nastala je zelo okusna sladica, brez dodanega belega sladkorja in glutena.
POTREBUJEMO:
Testo (osnova):
-
½ skodelice (70 g) bio riževe moke
-
2 žlici kokosovega olja
-
4 žlice javorjevega sirupa
-
1 žlico kakava v prahu (po želji lahko tudi več)
Masa:
-
3 skodelice (približno 400 g) mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo, nato pa jih damo za par minut v vrelo vodo in olupimo), namesto mandljev lahko uporabite indijske ali katere druge luščene oreščke
-
½ skodelice (120 g) kokosovega olja
-
½ skodelice javorjevega sirupa
-
1 skodelico borovnic
-
½ žličke vanilje
(skodelica meri 3 dl)
PRIPRAVA:
-
Pečico segrejemo na 180º C.
-
Premešamo in pregnetemo vse sestavine, ki so navedene za testo (riževo moko, kokosovo olje, javorjev sirup, kakav in vaniljo) v posodi, da dobimo krhko testo, ki ga razporedimo po naoljenem pekaču za torto.
-
Testo pečemo približno 30 minut, da lepo porjavi.
-
Ko je testo pečeno, počakamo, da se ohladi, med tem časom pripravimo presni nadev.
-
V blenderju zmeljemo namočene in olupljene mandlje, kokosovo olje, javorjev sirup in vaniljo (po potrebi dodajte še malo vode), da dobimo gladko kremo.
-
Polovico mase prelijemo v drugo posodo (za svetlo gornjo plast), k drugi polovici pa dodamo približno pol skodelice opranih borovnic ter še dodatno zmeljemo (da dobimo temnejšo spodnjo plast), maso polijemo nad testo.
-
Nad temnejšo dodamo še svetlo plast. Tako dobimo različno obarvane plasti.
-
Na vrhu torto okrasimo z borovnicami in jo damo za nekaj ur v hladilnik, da se krema lepo strdi, lahko jo pa tudi zmrznemo. Preden jo serviramo, počakamo 10-15 minut, da se odtali.
Prijetno sladkanje.
Vse lepo!
x Duša
P.S. Javorjev sirup je odlično nadomestilo za beli sladkor, ki ni samo sladkega okusa, ampak tudi čisti telo in ponovno vzpostavi ravnovesje v črevesju ter pomaga proti napihnjenosti.
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji