Presno ne-presna borovničeva torta

Presno ne-presna borovničeva torta

Obožujem tako presne, kot ne-presne tortice, okus po biskvitu in tudi po oreščkih, zato sem kombinirala obe in nastala je zelo okusna sladica, brez dodanega belega sladkorja in glutena.

POTREBUJEMO:

Testo (osnova):

  • ½ skodelice (70 g) bio riževe moke

  • 2 žlici kokosovega olja

  • 4 žlice javorjevega sirupa

  • 1 žlico kakava v prahu (po želji lahko tudi več)

  • ščepec vanilije ali vanilijevega sladkorja

Masa:

  • 3 skodelice (približno 400 g) mandljev (obvezno jih prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehčajo, nato pa jih damo za par minut v vrelo vodo in olupimo), namesto mandljev lahko uporabite indijske ali katere druge luščene oreščke

  • ½ skodelice (120 g) kokosovega olja

  • ½ skodelice javorjevega sirupa

  • 1 skodelico borovnic

  • ½ žličke vanilje

(skodelica meri 3 dl)

PRIPRAVA:

  1. Pečico segrejemo na 180º C.

  2. Premešamo in pregnetemo vse sestavine, ki so navedene za testo (riževo moko, kokosovo olje, javorjev sirup, kakav in vaniljo) v posodi, da dobimo krhko testo, ki ga razporedimo po naoljenem pekaču za torto.

  3. Testo pečemo približno 30 minut, da lepo porjavi.

  4. Ko je testo pečeno, počakamo, da se ohladi, med tem časom pripravimo presni nadev.

  5. V blenderju zmeljemo namočene in olupljene mandlje, kokosovo olje, javorjev sirup in vaniljo (po potrebi dodajte še malo vode), da dobimo gladko kremo.

  6. Polovico mase prelijemo v drugo posodo (za svetlo gornjo plast), k drugi polovici pa dodamo približno pol skodelice opranih borovnic ter še dodatno zmeljemo (da dobimo temnejšo spodnjo plast), maso polijemo nad testo.

  7. Nad temnejšo dodamo še svetlo plast. Tako dobimo različno obarvane plasti.

  8. Na vrhu torto okrasimo z borovnicami in jo damo za nekaj ur v hladilnik, da se krema lepo strdi, lahko jo pa tudi zmrznemo. Preden jo serviramo, počakamo 10-15 minut, da se odtali.

Prijetno sladkanje.
Vse lepo!
x Duša

P.S. Javorjev sirup je odlično nadomestilo za beli sladkor, ki ni samo sladkega okusa, ampak tudi čisti telo in ponovno vzpostavi ravnovesje v črevesju ter pomaga proti napihnjenosti.


Komentarji