Prosene makove potičke
So odlična sladica za bližajoče se praznike. Proso spada med rudninsko in beljakovinsko najbolj bogata žita, deluje bazično, ter spodbuja presnovo in prebavo. Odlično je v kombinaciji z makom in javorjevim sirupom.
POTREBUJEMO (za 6 potic premera 7 cm):
-
1 skodelico (130 g) prosene kaše
-
4 žlice makovih semen
-
2 žlici chia semen
-
1 čajna žličko pecilnega praška
-
½ čajne žličke sode bikarbone
-
½ čajne žličke morske soli
-
½ čajne žličke vanilje
-
¼ skodelice javorjevega sirupa
-
3 žlice stopljenega kokosovega olja
(skodelica meri 3 dl)
PRIPRAVA:
-
Iz prosene kaše dobimo proseno moko tako, da jo čez noč namočimo, po 8 urah namakanja (lahko tudi več) vodo odlijemo, kašo speremo, odcedimo, ter zmiksamo z javorjevim sirupom in kokosovim oljem v gosto nekoliko tekočo maso (v blenderju ali s paličnim mešalnikom). Če je zmes pregosta, po potrebi dodamo malo vode.
-
Pečico segrejemo na 180º C.
-
V posodi premešamo vse suhe sestavine, ter dodamo maso iz prosene kaše. Vse na rahlo, vendar dobro premešamo. Če je zmes preredka, dodamo po potrebi še mak.
-
S kokosovim maslom namažemo modele za potice ter jih zapolnimo s pripravljeno maso.
-
Pečemo približno 30 minut oz. tako dolgo, da lepo porjavijo (lahko pa preverimo če so pečene z zobotrebcem).
-
Potice damo iz modelov in počakamo, da se ohladijo. Po želji jih posipamo po vrhu s sladkorjem ali jih premažemo z javorjevim sirupom.
Prijetno sladkanje!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji