Prosene makove potičke

Prosene makove potičke

So odlična sladica za bližajoče se praznike. Proso spada med rudninsko in beljakovinsko najbolj bogata žita, deluje bazično, ter spodbuja presnovo in prebavo. Odlično je v kombinaciji z makom in javorjevim sirupom.

POTREBUJEMO (za 6 potic premera 7 cm):

  • 1 skodelico (130 g) prosene kaše

  • 4 žlice makovih semen

  • 2 žlici chia semen

  • 1 čajna žličko pecilnega praška

  • ½ čajne žličke sode bikarbone

  • ½ čajne žličke morske soli

  • ½ čajne žličke vanilje

  • ¼ skodelice javorjevega sirupa

  • 3 žlice stopljenega kokosovega olja

(skodelica meri 3 dl)

PRIPRAVA:

  1. Iz prosene kaše dobimo proseno moko tako, da jo čez noč namočimo, po 8 urah namakanja (lahko tudi več) vodo odlijemo, kašo speremo, odcedimo, ter zmiksamo z javorjevim sirupom in kokosovim oljem v gosto nekoliko tekočo maso (v blenderju ali s paličnim mešalnikom). Če je zmes pregosta, po potrebi dodamo malo vode.  

  2. Pečico segrejemo na 180º C.

  3. V posodi premešamo vse suhe sestavine, ter dodamo maso iz prosene kaše. Vse na rahlo, vendar dobro premešamo. Če je zmes preredka, dodamo po potrebi še mak.

  4. S kokosovim maslom namažemo modele za potice ter jih zapolnimo s pripravljeno maso.

  5. Pečemo približno 30 minut oz. tako dolgo, da lepo porjavijo (lahko pa preverimo če so pečene z zobotrebcem).

  6. Potice damo iz modelov in počakamo, da se ohladijo. Po želji jih posipamo po vrhu s sladkorjem ali jih premažemo z javorjevim sirupom.

Prijetno sladkanje!

x Duša




Komentarji