Proseni bučni kruhki
So okusni, hrustljavi in lahko prebavljivi kruhki brez glutena. Bučna semena vsebujejo beljakovine, nenasičene maščobne kisline, vlaknine in encime. Ker so tudi bogat vir vitamina E, betakarotena, B kompleksa, vitamina K in številnih mineralov, ugodno delujejo na mišični tonus, razbremenjujejo trebušno slinavko in krepijo mehur.
POTREBUJEMO:
-
1 skodelico prosene kaše
-
3 žlice olivnega olja
-
1 skodelico (200 g) zmletih bučnih semen
-
1 čajno žličko pecilnega praška
-
ščepec soli
(skodelica meri 3 dl)
PRIPRAVA:
-
Iz prosene kaše dobimo proseno moko tako, da jo čez noč namočimo, po 8 urah namakanja (lahko tudi več) vodo odlijemo, kašo speremo, odcedimo, ter zmiksamo z olivnim oljem v gosto, nekoliko tekočo maso (v blenderju ali s paličnim mešalnikom). Če je zmes pregosta, po potrebi dodamo malo vode.
-
Pečico segrejemo na 180º C.
-
Maso iz prosene kaše prelijemo v večjo posodo, dodamo mleta bučna semena, pecilni prašek in sol, ter vse dobro pregnetemo. Če je zmes preredka, dodamo po potrebi še bučna semena.
-
Testo razvaljamo na debelino približno 1 cm in ga razrežemo na želeno obliko (meni so najbolj všeč pravokotniki).
-
Pečemo približno 30 minut oz. tako dolgo, da kruhki nekoliko porjavijo.
-
Postrežemo jih lahko zraven namazov, juh, solat, ... so pa odlični tudi samostojno kot krekerji.
Dober tek.
Vse lepo!
x Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji