Proseni bučni kruhki

Proseni bučni kruhki

So okusni, hrustljavi in lahko prebavljivi kruhki brez glutena. Bučna semena vsebujejo beljakovine, nenasičene maščobne kisline, vlaknine in encime. Ker so tudi bogat vir vitamina E, betakarotena, B kompleksa, vitamina K in številnih mineralov, ugodno delujejo na mišični tonus, razbremenjujejo trebušno slinavko in krepijo mehur.

POTREBUJEMO:

  • 1 skodelico prosene kaše

  • 3 žlice olivnega olja

  • 1 skodelico (200 g) zmletih bučnih semen

  • 1 čajno žličko pecilnega praška

  • ščepec soli

(skodelica meri 3 dl)

PRIPRAVA:

  1. Iz prosene kaše dobimo proseno moko tako, da jo čez noč namočimo, po 8 urah namakanja (lahko tudi več) vodo odlijemo, kašo speremo, odcedimo, ter zmiksamo z olivnim oljem v gosto, nekoliko tekočo maso (v blenderju ali s paličnim mešalnikom). Če je zmes pregosta, po potrebi dodamo malo vode.  

  2. Pečico segrejemo na 180º C.

  3. Maso iz prosene kaše prelijemo v večjo posodo, dodamo mleta bučna semena, pecilni prašek in sol, ter vse dobro pregnetemo. Če je zmes preredka, dodamo po potrebi še bučna semena.

  4. Testo razvaljamo na debelino približno 1 cm in ga razrežemo na želeno obliko (meni so najbolj všeč pravokotniki).

  5. Pečemo približno 30 minut oz. tako dolgo, da kruhki nekoliko porjavijo.

  6. Postrežemo jih lahko zraven namazov, juh, solat, ... so pa odlični tudi samostojno kot krekerji.

Dober tek.

Vse lepo!
x Duša



Komentarji