Slivova pita

Slivova pita

Sadna in nasitna pita, ki je ravno prav sladka, vendar brez dodanega belega sladkorja. Trik, kako zmanjšamo željo po sladkem, pa v receptu.

Pri sladkorjih (katera koli oblika) je ključno, da jih uživamo dopoldne. Za njihovo prebavo sta odgovorni trebušna slinavka in vranica. Njuno delovanje je maksimalno dopoldne med 9:00 in 11:00 in tudi med 7:00 in 9:00 uro, ko je maksimalno delovanje želodca. V tem času se sladkorji hitro pretvorijo v energijo. Tako zadovoljimo potrebo po sladkem in preprečimo nihanje sladkorja skozi dan in volčjo lakoto. Seveda pa je pomembno, da izberemo kvalitetne in najboljše oblike sladkorjev (sadje, žita, med, javorjev in agavin sirup, …).

POTREBUJEMO (za dve piti premera 10 cm):

  • 4-5 sliv

  • 1 skodelico mletih mandljev

  • ½ skodelice bio riževe moke

  • 5 žlic javorjevega sirupa

  • 1 žlico kokosovega olja

  • 2 žlici vode

  • ščepec vanilje

(skodelica meri 3 dl)

PRIPRAVA:

  1. Pečico segrejemo na 180º C.

  2. Slive operemo, izkoščičimo in narežemo na četrtine.

  3. V posodi dobro pregnetemo mlete mandlje, riževo moko, 4 žlice javorjevega sirupa, utekočinjeno kokosovo olje , vodo in vaniljo, da dobimo nekoliko lepljivo testo.

  4. Testo razdelimo na dva dela in ju položimo na peki papir v pekaču. S prsti oblikujemo iz testa dva kroga (če je rob razpokan ga s prsti zgladimo).

  5. Približno centimeter od roba razporedimo v krogu koščke sliv in jih prelijemo s pol žlice javorjevega sirupa (obe pito).

  6. Rob obeh pit zavihamo navzgor in ga s prsti zgladimo.

  7. Piti pečemo približno 20 min oz. tako dolgo, da nekoliko porjavita.

Prijetno sladkanje.
Vse lepo!
x Duša

P.S. Katera so živila, ki najbolj zmanjšajo željo po sladkem, pa tukaj.


Komentarji