Rdeča pesa

Sok rdeče pese se že od nekdaj uporablja proti slabokrvnosti, saj je odličen vir železa in pospešuje tvorbo rdečih krvničk. Vsebuje veliko silicija, ki je v taki obliki, da ga telo lahko absorbira in tako poskrbi za čvrstost vezivnih tkiv (sten žil, kože, las in nohtov). Zaradi močnih antioksidantivnih lastnosti zavira rast rakavih celic ter preprečuje razmnoževanje bakterij in virusov.

Preberi več

Hruškova prosena pita

Proso je super žito. Bazično, ne zakisa telesa in krepi pljuča po KTM (kitajski tradicionalni medicini). Ima nevtralen okus in je odlična osnova peciv oz. pit. V kuhinji obožujem enostavnost, gram gor ali dol ... Za počutje in prebavo je bolj ključna kombinacija živil in proso (tudi ostala žita) se odlično ujema s hruškami (in drugim sladkim sadjem).

Preberi več

Beljakovine redijo? Pravilo dlani.

Beljakovine (proteini) so v teh časih hit. Čim več, tem boljše. Pa je res tako? Čeprav so beljakovine bistvenega pomena za zdravje in dobro počutje, ni priporočljivo, da jih uživamo v prevelikih količinah, saj telo ne zmore shranjevati beljakovin, ki mu niso nujno potrebne. V tem primeru jetra odvečne beljakovine pretvorijo v glukozo in strupe, ti pa obremenjujejo telo (predvsem jetra) in pripomorejo k povečanju telesne teže.

Preberi več

5 naj učinkov kardamoma

Kardamom ima značilen svež vonj po vrtnicah in sadno-osvežujočo ostrino, ki spominja na kafro in evkaliptus. Deluje kot poživilo in spodbuja koncentracijo, lajša prebavo maščob in škroba.

Preberi več

Naj živila, ki krepijo jetra

Jetra so največji notranji organ in hkrati tudi največja žleza v človeškem telesu. V jetrih se odvija dobršen del prebave, saj se s pomočjo jetrnih encimov sintetizirajo aminokisline, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Sodelujejo pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Sintetizirajo in izločajo sestavine žolča. Udeležene so pri sintezi plazemskih beljakovin in aktivaciji vitamina D. V jetrih se skladiščijo vitamini in minerali ter glikogen (predstavlja naše gorivo). Jetra so organ, ki mora predelati vse stranske produkte živil, ki jih zaužijemo in z močnim sistemom razstrupljanja, pretvarjajo vse strupe v molekule, ki jih nato izločimo iz telesa skozi ledvica (z urinom) ali skozi črevesje (z blatom).

Preberi več