Bučkina juha z beljakovinski kruhki

Bučkina juha z beljakovinski kruhki

Beljakovinska živila so najlažje prebavljiva v kombinaciji z zelenjavo. Trik, kako iz čičerike (ki je odličen vir beljakovin in vlaknin ter sodi med manj kalorična živila) najlažje dobimo moko oz. testo, pa v receptu.

Beljakovinski kruhki

POTREBUJEMO:

  • 1 skodelico čičerike (obvezno jo prej namočimo za najmanj 8 ur, da se zmehča)

  • 200 g mletih mandljev

  • 3 žlice olivnega olja

  • ščepec kumine

  • ščepec soli

PRIPRAVA:

  1. Čičeriko namočimo čez noč, nato vodo odlijemo, jo speremo, odcedimo, ter zmiksamo z olivnim oljem v gosto, nekoliko tekočo maso (v blenderju). Če je zmes pregosta, po potrebi dodamo malo vode, da se čičerika lažje pasira.

  2. Pečico segrejemo na 180º C.

  3. Masi iz čičerike dodamo mlete mandlje in kumino, jo po okusu solimo ter vse dobro premešamo (če se testo ne sprime dobro oz. je preredko, dodamo še po potrebi mlete mandlje).

  4. Testo iz čičerike položimo na peki papir v pekač in ga s prsti razporedimo po pekaču (na debelino približno 1 cm). Z nožem ga razrežemo na pravokotnike ali katero drugo želeno obliko.

  5. Pečemo približno 40 minut oz. tako dolgo, da lepo porjavijo.

Bučkina juha

POTREBUJEMO:

  • 300 g bučk (cukini)

  • 1 avokado

  • 1 žlico olivnega olja

  • šopek peteršilja

  • 1,5 l vode

  • ščepec muškatnega oreščka

  • 4 žlice kvasnih kosmičev (kvasni posip, nutritional yeast)

  • ščepec soli

PRIPRAVA:

  1. Bučke speremo in narežemo na majhne koščke.

  2. V loncu na olivnem olju na hitro popražimo bučke, očiščen avokado ter opran in nasekljan peteršilj.

  3. Vse zalijemo z vodo, dodamo muškatni orešček in počakamo, da sestavine v loncu zavrejo. Nato znižamo temperaturo in ob rahlem vretju kuhamo še 5 minut.

  4. Ko je juha kuhana, vse spasiramo s paličnim mešalnikom (če je zelo gosta, jo razredčimo z vodo).

  5. Na koncu dodamo po okusu sol in kvasni posip (ki juho dodatno zgosti in doda sirast okus, vsebuje pa tudi veliko vitaminov B skupine in beljakovin), ter vse dobro premešamo.

  6. Juho lahko okrasimo s peteršiljem, zraven pa se odlično podajo beljakovinski kruhki ali hrustljavi krekerji.

Dober tek.
Vse lepo!
x Duša

P.S. Mandlji delujejo (po tradicionalni kitajski medicini) blago pikantno in tako pospešujejo prebavo.


Komentarji