Naj novoletne zaobljube

Poletje. Kopalke. Diete. Odrekanje. Kje je še to … Se tudi pri vas zgodba vsako leto ponovi, ko s hitrimi shujševalnimi dietami izgubite nekaj kilogramov, vendar pa dolgoročno niso učinkovite, saj če telesu zmanjkuje potrebnih hranil, začne z varčevanjem in kopičenjem maščob. Rezultat je hitro izgubljeni in še hitreje povrnjeni kilogrami. Strokovno, JO-JO efekt.
Večne težave s težo?
Dieta izvorno pomeni uravnotežen način prehranjevanja. Torej dnevna oskrba telesa z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi in energijo. Kilogrami se začnejo kopičiti, ko vnos energije, ki jo pridobimo s hrano in pijačo, presega količino energije, ki jo porabimo za prebavo, vzdrževanje vseh življenjskih funkcij ter opravljanje vsakodnevnih aktivnostih. Odvečna energija pa se shrani v obliki maščob.
Kako se lotiti hujšanja?
Pomembno je, da si za spremembe vzamemo dovolj časa. In le-tega je do poletja ravno prav. Razveseljivo pri tem pa je, da pozitivne učinke začutimo že takoj na začetku in so sčasoma vedno bolj izraziti. Dajte sebi priložnost. Podobno bi bilo, če bi imeli težave z vidom in si nikoli ne bi dali pregledati vida; potem ne bi vedeli, kako dobro lahko vidimo. Pomembno je, da začnete zdaj in ne tik pred poletjem, ker le tako lahko za vedno odpravite nakopičene maščobe.
Prisluhnite svojemu telesu.
Učite se od sprememb, ki ste jih naredili v prehrani in življenjskem slogu, ter bodite pozorni na vse spremembe, ki pozitivno vplivajo na vašo fizično in psihično počutje. Vi poznate vaše telo najbolje. Prisluhnite mu, saj vas usmerja k temu, kar je za vas dobro, ter obrača proč od tega, kar mu škodi. Po obroku se osredotočite na to, kako in katera hrana vpliva na vaše počutje, krvni sladkor, razpoloženje, energijo, … Ob približno pravilni prehrani in telesni aktivnosti, naše telo deluje na najboljši možni način, z več energije in brez nenehnega občutka lakote. To pa se pozna na fizični ravni: izgled kože, nohtov in las, telesna teža in simetrija, … in tudi na počutju.
No. 1
Več stročnic in oreščkov
Čičerika, leča, soja, fižol, … so odličen vir beljakovin z nizko vsebnostjo maščob in so super za hujšanje. Telo jih dobro sprejme in so ob pravilni pripravi z namakanjem lahko prebavljive. Vem, da imate pomisleke glede stročnic in z njimi povezanimi predsodki: napihovanje, vetrovi, … ampak ob pravilni pripravi vam gotovo ne bodo povzročale prebavnih težav. So zelo nasitna hrana, hkrati pa ohranjajo raven energije do naslednjega obroka. Vsebujejo še veliko vlaknin (uravnavajo krvni sladkor), vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi. Dobro pri stročnicah je tudi to, da škodljive snovi iz okolja ne pridejo do stroka, so poceni in jih lahko skuhane hranimo v hladilniku nekaj dni (do tri dni).
Oreščki vsebujejo maščobne kisline, ki so bistvene pri hujšanju in nižajo holesterol, večajo imunsko odpornost in koristijo koži, lasem in kostem. So dobre maščobe, ki pripomorejo k razgrajevanju slabih maščob. Meni so oreščki najboljši po obroku, ker zmanjšajo željo po sladkem. Je pa priporočljivo tudi oreščke namakati, da se zmehčajo in postanejo lažje prebavljivi ali pa jih uživamo luščene.
No. 2
Več brezglutenskih žit
Proso, ajda, koruza, kvinoja, riž, amarant … v teh žitih je obilo hranilnih snovi in so hkrati osnovna energijska hrana. Počasi izločajo sladkor, namesto hitrega dviga, ki mu sledi upad in so vir vitaminov B, ki krepijo vranico, našo energijsko baterijo. So odlična izbira v dopoldanskem času (za zajtrk, lahko tudi kosilo), ko imajo naši prebavni organi maksimalno energijo. Zakaj manj glutena (pšenice, ječmen, oves, pira, rž, …)? Ker povzroča vnetja v črevesju in zmanjša absorpcijo hranil (vitamini, minerali, beljakovine, OH, maščobe, …) in vpliva na prepustnost črevesnih resic. Če telo ne more absorbirati vseh hranil, potem ne more delovati, tako kot bi moralo. Poskusite glutenska živila popolnoma izpustiti iz prehrane, če je le mogoče. Pri meni so se hitro pokazali pozitivni učinki: manj težav z zastajanjem vode, napihnjenostjo, več energije, lepša koža, … A se kljub temu ne obremenjujmo če jih tu pa tam jemo.
No. 3
Zajtrk in kosilo - najobsežnejša obroka
Pomembno je da večinski delež hrane zaužijemo do sončnega zahoda, saj čez dan pokurimo več kalorij. Pozni obroki povzročajo skladiščenje hrane in nastanek kislin, kar pa negativno vpliva na črevesje, jetra in obremenjujejo telo. Jejmo malo in pogosto tako, da bo raven sladkorja v krvi stabilna, s čimer zmanjšamo napade lakote. Vsekakor pa je ključno žvečenje, ki zelo vpliva na količino zaužite hrane in prebavljivost le-te (kolikokrat in kako žvečenje vpliva na prebavo tukaj).
No. 4
Sladkor in mlečni izdelki le dopoldne
Zjutraj so želodec, trebušna slinavka in prebavni encimi na višku svoje moči in je prebavljivost najboljša. Pri sladkorju je največji problem prevelik celodnevni vnos (ker se sladkorji skrivajo v večini pripravljenih živilih in ga zaužijemo, pa se tega niti ne zavedamo) in če ga uživamo po obroku in zvečer (pri tej težavici so nam v pomoč živila, ki zmanjšajo željo po sladkem). Poskušajmo zminimalizirati količino zaužitega sladkorja, kjer lahko.
No. 5
Raznolikost & kombinacije
Pomembno je, da z živili kolobarimo, saj le tako telesu zagotovimo vse potrebne snovi. Če jemo vsak dan isto hrano, bomo postali po vsej verjetnosti za to hrano preobčutljivi. Ni pa priporočljivo preveč živil mešati hkrati v obroku, prav tako pa so zelo pomembne tudi kombinacije živil, ki pospešijo in izboljšajo prebavo. O tem več v prihodnjih objavah.
No. 6
Voda & zeleni čaj
Zjutraj spijmo kozarec tople vode (še bolje, če v vodo stisnemo tudi malo limone), saj prečisti črevesje in odstrani umazanijo, ki se je v njem nabrala preko prejšnjega dne. Voda je velik zaveznik našega zdravja in nam je v veliko pomoč pri izgubi teže. Voda dejansko povzroči občutek sitosti in naravno zavira tek, saj se volumen želodca poveča. Priporočljivo je, da kozarec vode spijemo 20-30 minut pred obrokom, saj tako pomaga zapolniti želodec, zmanjša apetit in vnos hrane. Ne pijemo pa med ali po obroku, ker redči želodčne sokove in s tem upočasni prebavo. Preko dneva moramo piti vodo po majhnih požirkih, da se ta tudi absorbira (približno 1,5 litra na dan, vendar količino prilagodimo telesni dejavnosti, vremenskim dejavnikom, …)
Zeleni čaj je super nadomestilo za kavico. Moj najljubši je matcha zeleni čaj, ki mi zbistri misli, izboljša koncentracijo in poveča fokus. Ne smemo pa s čaji pretiravati, ker delujejo diuretično.
No. 7
Gibanje & krtačenje
Krtačenje kože na suho pospeši limfni pretok, s tem pa poveča izločanje toksinov, to pa izboljša delovanje vseh celic in povečuje hitrost presnove, kar pospeši proces hujšanja. Metodo pravilnega krtačenja sem opisala tukaj. Predvsem je pomembno, da pri krtačenju posebno pozornost posvetimo tistim predelom telesa, kjer pride do zadrževanja tekočin, saj tako preprečimo kopičenje limfe in zastoja medcelične tekočine.
Gibanje, gibanje, gibanje, … ima neskončno pozitivnih učinkov tako na fizični kot tudi psihični ravni (pospešuje tudi limfni pretok). Pomembno je le, da poiščemo tisto aktivnost, ki nas osrečuje, po kateri smo zadovoljni, ne preveč utrujeni ampak sproščeni. Zame je to absolutno tek.
No. 8
Začimbe ...
Začimbe poskrbijo za boljši okus jedi, hkrati pa imajo še nešteto pozitivnih učinkov (ingver, cimet, klinčki, muškatni orešček, lovor, rožmarin, origano, čili, kardamom, meta). Pomembno je, da jih pravilno kombiniramo (saj se vse začimbe ne ujemajo med seboj), jih uživamo čez dan in ne zvečer, ker delujejo stimulativno, ter da dodamo največ tri začimbe hkrati.
REZULTATI
Meni so te spremembe neskončno izboljšale življenje. Ne samo, da sem se znebila maščob na predelih, v katere mi prej, za nič na svetu ni uspelo shujšati (boki, stegna in zadnjica), ampak sem tudi ugotovila, kako dobro se lahko počutim in koliko energije lahko imam. Ne bodite prestrogi do sebe, če se pregrešite. Pomembno je le, da pregreha ne postane navada.
Za konec pa še najbolj koristen nasvet, ki sem ga kadarkoli dobila: “Vedno je možnost. Vedno lahko kaj storiš. Nikoli nisi brez izbire.” … izbira je vaša.
xx Duša
Knjižica Temeljna načela prehranjevanja po TKM
prehranjevanje za vitkost in vitalnos
Komentarji