Naj živila, ki krepijo jetra

Jetra so največji notranji organ in hkrati tudi največja žleza v človeškem telesu. V jetrih se odvija dobršen del prebave, saj se s pomočjo jetrnih encimov sintetizirajo aminokisline, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Sodelujejo pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Sintetizirajo in izločajo sestavine žolča. Udeležene so pri sintezi plazemskih beljakovin in aktivaciji vitamina D. V jetrih se skladiščijo vitamini in minerali ter glikogen (predstavlja naše gorivo). Jetra so organ, ki mora predelati vse stranske produkte živil, ki jih zaužijemo in z močnim sistemom razstrupljanja, pretvarjajo vse strupe v molekule, ki jih nato izločimo iz telesa skozi ledvica (z urinom) ali skozi črevesje (z blatom).

Preberi več

7 naj učinkov mete

Poznamo okrog 600 vrst mete, katerih sestava je zelo spremenljiva. Predvsem se razlikuje odstotek mentola (daje značilen vonj in okus ter občutek hladilnega delovanja) in mentona. Meta vsebuje tudi čreslovine, grenke snovi, ter kopico mineralov (mangan, kalcij, železo, magnezij, baker), vitaminov (A in C) in antioksidantov.

Preberi več

Piknik

Po nekaj mesečnem odmoru, je čas za prenovljen, nekoliko spremenjen svojpotencial.si in zadnji piknik v tem letu.

Preberi več

6 naj učinkov lovorja

Lovor ima prepoznavno, edinstveno aromo in vsestransko delovanje. Izboljša prebavljivost in preprečuje napihnjenost po obroku. Njegovo eterično olje se uporablja povsod kjer želimo spodbuditi regeneracijo telesa. 

Preberi več

Bučke

Bučke so bogat vir vitaminov skupine B (B1, B2, B6). Vsebujejo antioksidante in rudninske snovi, predvsem veliko kalija, kalcija, železa in fosforja. Bučke uvrščamo med nizkokalorične in hitro prebavljiva živila. Pomagajo pri razstrupljanju in ugodno delujejo na mišični tonus. Ker vsebujejo veliko karotenoidov, delujejo močno antioksidativno. Delujejo protivnetno, pospešujejo odvajanje seča in spodbujajo izločanje presnovnih zaostankov.

Preberi več