Proso
Proso spada med rudninsko in beljakovinsko najbolj bogata žita. Od rudnin vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa in kalcija. Je zelo hranljivo, vsebuje približno dve tretjini ogljikovih hidratov, petino balastnih snovi, nekaj odstotkov beljakovin in maščob z visoko vsebnostjo nenasičenih maščobnih kislin. Od vitaminov prevladujejo vitamina E in vitamine iz skupine B.
5 naj razlogov zakaj zaužiti več antioksidantov
Antioksidantne snovi se tvorijo v telesu, da nevtralizirajo proste radikale. Ti nastajajo nenehno ob osnovnih telesnih procesih kot so dihanje, presnova, ... in ne le ob škodljivih. Za ohranjanje obrambnega mehanizma je ključno zdravo ravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti. Danes smo zaradi spremenjenega načina življenja pod velikim napadom prostih radikalov. Prej ali slej pride do trenutka, ko naša lastna proizvodnja antioksidantov temu ni več kos.
Sladkor - da ali ne?
Kak dan niste zaužili prav nič belega sladkorja? Jaz sem kar nekaj dni zdržala BREZ ... a se žal ni izšlo po pričakovanjih.
Leča
Leča je lahko prebavljiva stročnica, bogata s fosforjem, kalcijem, kalijem in cinkom. Vsebuje obilo folne kisline, železa, bakra in topnih vlaknin ter približno tretjino najpomembnejših esencialnih aminokislin. Lupina je bogata z ogljikovimi hidrati, zato so jedi narejene iz nje, zelo nasitne. Gre za sestavljene ogljikove hidrate, ki prehajajo v kri počasneje in ustrezajo tudi ljudem z motnjami presnove sladkorja in tistim, ki hujšajo.
Zelena solata
Zelena solata je bogat vir vitaminov, rudnin in antioksidantov. Vsebuje veliko kalija, silicija in žvepla. Kalij ima diuretični učinek. To pomeni, da odstranjuje odvečne telesne tekočine in zmanjšuje otekanje.