Z namakanjem do super beljakovin

Odličen viri beljakovin so stročnice: soja, čičerika, leča, fižol, bob, lucerna, triplat, … Imajo nizek glikemični indeks in so zelo hranljive. Suha zrna vsebujejo od 25 do 46 % beljakovin in so po hranilnih vrednostih primerljiva beljakovinam živalskega izvora, ne vsebujejo pa hormonov in drugih dodatkov. So lahko prebavljive, se hitro absorbirajo in ne zakisajo telesa. Pomagajo pri gradnji mišic, prenosu kisika po krvi, kvalitetnemu delovanju hormonov in imunskega sistema. 

Preberi več

Naj NY zaobljuba

Ob koncu leta 2014 sem si zadala eno samo. Ne, da shujšam, … pa sem. Ne da, izoblikujem postavo, … pa sem jo. Ne, da učvrstim telo, … pa sem ga. Zadala sem si preprosto, da vse kar pojem, 40 krat prežvečim.

Preberi več

Riževi gumbi

Riževi piškoti brez glutena in jajc, z veliko beljakovin. Enostavni so za pripravo in imajo nekoliko oreškast okus.

Preberi več

8 naj učinkov ingverja

Ingver sodi povsod po svetu med najpomembnejše začimbe in zdravilne rastline. Ima značilen oster, pekoč okus in vonj po limoni. Bogat je z vitamini: A, B1, B2, B3, C in vsebuje veliko rudnin: fosforja, kalcija, železa, magnezija in kalija. Najpomembnejše učinkovine se nahajajo v njegovem eteričnem olju. Ingver spodbuja in uravnoveša širok spekter sistemov: prebavni, imunski, dihalni, cirkulacijski in reproduktivni sistem.

Preberi več

26 naj antioksidantov

Hrana je najpomembnejši ukrep v boju proti prostim radikalom. Bistveno je, da v prehrano vključimo čim več različnih, kakovostnih in z antioksidativnimi snovmi bogatih živil in začimb. Tako ohranjamo naravno ravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti. Snovi, ki delujejo v telesu kot antioksidanti so vitamini:  A, C in E, karotenoid, bioflavonid in lipoična kislina, vključno s koencimom Q-10 in minerali: selen, mangan, cink, baker, železo in krom.

Preberi več