Stres je sestavni del življenja in nas spremlja povsod. Ne moremo se mu izogniti, lahko pa se naučimo kako ga bolje obvladamo, oz. se nanj ustrezno odzovemo. V stanju stresa je telo psihično in fizično obremenjeno, posledično pa se poveča potreba po hranilnih snoveh. Pravilna izbira živil lahko veliko pripomoremo k boljšemu obvladovanju in zmanjšanju posledic stresa. Tako imamo nad stresnimi situacijami večji nadzor, kot si mislimo.
Zajtrk je moj najljubši obrok, saj si lahko brez "slabe vesti" privoščim kaj sladkega, seveda ob pravilni kombinaciji živil. Sladek okus, po kitajski tradicionalni medicini, podpira trebušno slinavko, ki z izločanjem inzulina uravnava sladkor v krvi. Tako so sladkorji najbolje prebavljivi v času njenega maksimalnega delovanja (med 9:00 in 11:00).
Majaron izvira iz družine ustnic, enako kot origano (na videz sta si podobna, vendar se med seboj ne ujemata). Aromo mu daje monoterpenski alkohol, v njegovem eteričnem olju prevladujeta: sabinen in cineol. Majaron je bogat vir kalcija, flavonoidov, čreslovin in grenčičnih snovi.
Pozimi, v mrzlem vremenu, ostrem vetru, vlagi in snegu je zaradi stalnih temperaturnih sprememb naš imunski sistem še posebej obremenjen. Ker smo več časa v zaprtih prostorih (kjer je več virusov in bakterij), smo bolj izpostavljeni različnim prehladnim obolenjem. K temu dodatno prispevajo še stres, ter večje fizične in psihične obremenitve.
Kumino so uporabljale že naše praprapra... babice in so jo dodajale v jedi, ki bi bile brez nje težko prebavljive. Je ena od najstarejših začimb na našem območju. Pri kumini je najbolj pogosto uporabljeno seme (ima obliko srpa), manj znana pa je uporaba cele rastline (listov in korenine). Za značilno aromo je zaslužno eterično olje karvon (vsebuje ga od 40 do 63 % vseh olj v kumini), manjši delež prispeva tudi limonen. Kumina vsebuje tudi bioaktivne snovi, čreslovine in kumarin, kvercetin in kalcijev oksalat.
Koda popusta je uporabna le danes!