Špinača

Vsebuje vitamine skupine B (B1, B2, B3, B5, B6 in B9) ter vitamin C, E in K. Krepi vse organe, pospešuje izločanje seča, ugodno deluje pri pljučnih boleznih in ima močan razstrupljevalni učinek.

Preberi več

Korenje

Vsebuje veliko vitaminov in rudninskih snovi, ki ugodno vplivajo na delovanje živčevja. Je bogat vir beta-karotina (provitamina A), ki je znan po antioksidativnem učinku. Pomanjkanje beta-karotina lahko poveča dovzetnost za različne infekcije, predvsem za prehladna obolenja.

Preberi več

23 sadežev z največ C vitamina

Vitamin C okrepi imunski sitsem in tako zmanjša tveganje za prehlad, gripo in druge viroze. Je močan antioksidant, poveča absorpcijo železa in ima še druge koristne lastnosti. A veste katero sadje ga vsebuje največ?

Preberi več

Soja

Soja vsebuje veliko vitaminov skupine B, kalcija, železa in cinka. Je visoko kakovostno proteinsko živilo. Sojine beljakovine lahko skoraj enačimo z beljakovinami živalskega izvora in so lahko prebavljive ter ne zakisajo telesa. Ugodno vplivajo na raven holesterola v krvi in varujejo pred boleznimi srca in ožilja.

Preberi več

Proso

Proso spada med rudninsko in beljakovinsko najbolj bogata žita. Od rudnin vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa in kalcija. Je zelo hranljivo, vsebuje približno dve tretjini ogljikovih hidratov, petino balastnih snovi, nekaj odstotkov beljakovin in maščob z visoko vsebnostjo nenasičenih maščobnih kislin. Od vitaminov prevladujejo vitamina E in vitamine iz skupine B.

Preberi več